Avui fa 4 anys que Catalunya hauria d’ésser independent. Bé, per ser exacte, n’hauria d’haver estat a les 48 hores següents, tal i com establia la llei del referèndum. Un dia com avui, 2.044.038 catalanes i catalans (90’18%) van votar a favor del “SÍ” davant 177.547 (7’83%) que van optar pel “NO” a la independència.

El referèndum es va dur a terme sota la violència espanyola que va causar prop de 1.000 ferits entre els ciutadans. Espanya, que dies abans havia confiscat paperets de vot, no va trobar les urnes. Dies abans la tensió havia augmentat amb els fets del 20-S.

Un dels misteris que caldrà aclarir després de la independència és: com és que s’hi va produir violència si pocs dies abans hi va haver una reunió de la Junta de Seguretat entre Gobierno i Govern de la Generalitat, en la qual s’hauria hagut de tenir, com a objectiu principal, evitar-la. És clar que, després de la reunió anterior, que va ser la primera en 8 anys, es van produir els atacs del 17-A a Barcelona i Cambrils.

L’heroica defensa de la nació i de les seves llibertats feta pel poble de Catalunya no ens ha de fer oblidar que el referèndum, que endemés es va fer el dia del “Generalísimo” Franco, mai no s’hauria d’haver fet perquè al full de ruta guanyador a les eleccions plebiscitàries del 27-S del 2015 s’hi acordava fer una Declaració Unilateral d’Independència abans de 18 mesos. Per si amb això no n’hi hagués prou, el resultat del referèndum va ser ignorat per Parlament i Govern, còmplices de les falses DUI del 10 i del 27 d’octubre.

Per commemorar el 1r d’octubre, avui hi ha actes convocats al Principat i a la Catalunya Nord. Demà, 2 d’octubre, hi haurà 3 caminades que confluiran i dimecres 3, un acte convocat a la plaça del Cinc d’Oros de Barcelona, que fins al 2017 es deia Juan Carlos I, el fill del qual, Felipe VI, va fer un discurs ignominiós, precisament el 3 d’octubre del 2017, dia que Catalunya va fer una vaga general contra la violència del 1r d’octubre.

Els darrers dies, la proposició de la CUP de fer un nou referèndum pel fracàs presumible de la taula de negociació, en la línia expressada per Jordi Sànchez de buidar de valor legal el referèndum del 1r d’octubre -i a la qual s’ha afegit Pilar Rahola-, ha suscitat indignació als independentistes contraprocessistes a les xarxes. Catdavant ja va pronunciar-se contra el RERIC (Referèndum Espanyol de Revocació de la Independència de Catalunya) en aquest editorial.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , ,