Quan escrivim aquest article és 30 de novembre, dia de Sant Andreu, patró d’Escòcia. A Escòcia, la 87a conferència de l’SNP ha tingut com a notícia destacada que, al discurs de cloenda, Nicola Sturgeon, que és primera ministra fa mes de 7 anys, va anunciar l’engegada d’una campanya per fer un nou referèndum abans d’acabar el 2023.

Fer un nou referèndum abans d’acabar la legislatura el 2025 i, si pot ser, abans del 2023 és part del pacte amb els Scottish Green, que divendres darrer es van reunir amb la CUP per a sincronitzar agendes (Sant Andreu ajudeu-nos! A partir d’ara caldrà estar atents a possibles empats surrealistes a les assemblees dels verds escocesos). El pacte amb Scottish Green va ser necessari perquè, la nefasta campanya de l’SNP en què es demanava el doble vot, combinada amb un sistema electoral tan pervers que sembla dissenyat pel funcionari del sistema que va dictar a Artur Mas la pregunta-parany del 9-N, va tornar a regalar més de vint escons independentistes a l’unionisme.

El nou referèndum estaria, això sí, expectant de l’evolució de la Covid i del sí del Govern de Londres, que de moment s’hi oposa. 

Referèndum i independència no tenen res a veure com demostra inequívocament “La Mentida, el documental de la veritat”, que Catdavant vam comentar en aquest article de la sèrie de documentaris polítics. Com demostren les apostes, les enquestes, les butlletes… la tupinada a Escòcia va ser absoluta. I es va fer amb la participació directa de Nicola Sturgeon i son padrí polític, Alex Salmond. Ambdós viuran la campanya en partits diferents després que Salmond va fundar Alba, com a conseqüència de les accions judicials contra ell orquestrades pel govern d’Sturgeon.

Mentrestant, a Catalunya, Pere Aragonès demanava un referèndum a l’escocesa emparat, amb el desconeixement majoritari del poble de Catalunya i d’Escòcia de la tupinada del 2014, per qui va planificar el referèndum català del 2017.

Catdavant ja va advertir al març de l’enganyifa d’un nou referèndum escocès.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , ,