Continuem la nostra sèrie de mecanismes de manipulació i guerra psicològica que vam començar amb la psicologia inversa i que va tenir la darrera entrega fins ara dilluns passat amb la dissonància cognitiva.

Els termes “Teoria de la conspiració” o ‘’conspiranoia’’ han començat a circular per l’àmbit dels Països Catalans no fa gaires anys. Això és perquè com que fa 3 segles que estem ocupats la dissidència política és a les beceroles, comparat amb els ciutadans d’estats que tenen aquest conflicte resolt.

Abans de continuar un aclariment important: La guerra psicològica no és posar en circulació teories de la conspiració. El mecanisme de guerra psicològica és la utilització del terme “teoria de la conspiració” per silenciar persones que amb informació independent i pensament  lliure trenquen el pensament únic fomentat pels mitjans de comunicació que necessiten unanimitat per a manipular la població com vam aprendre amb els experiments de conducta grupal d’Asch.

El llenguatge és molt important per manipular. Orwell ho demostra a “1984” o Carme Jiménez Huertas en els seus vídeos sobre enginyeria lingüística. A Catdavant  vam denunciar la perversió en el llenguatge en aquest article sobre Josep Maria Argimón i  Jaume Padrós.

El poder, com malauradament sabem els catalans, no tan sols imposa la seva llengua. Si no també el seu llenguatge. El poder considera que practica una religió i reserva el terme secta per allò que la qüestiona. O defineix com a terrorista el que pot ser un moviment d’alliberament nacional. Els plans que els estats tenen per mantenir la seva integritat territorial i defensar els interessos, passen a ser conspiracions de manera pejorativa quan són descoberts.

El terme teoria la conspiració va ser utilitzat per primera vegada al segle XIX, al voltant de 1870, i es va popularitzar el 1950.

Quan es va accelerar la utilització del terme va ser després de la mort de J.F. Kennedy. Kennedy, va ser assassinat el 22 de novembre del 1963 a Dallas. Les circumstàncies de la mort són prou “curioses” per dedicar-li un article aviat. El que sembla impossible és que una sola persona, Lee Harwey Oswald, pogués fer tots aquells trets que van fer diversos impactes a Kennedy i altres persones que viatjaven al cotxe. Per justificar que solament era un tirador i no tres, com sembla més lògic, la comissió investigadora es va inventar una bala màgica que anava rebotant en ossos i canviant de direcció 5 vegades. Com que moltes persones no s’ho creien, un memoràndum (el 1035-960) de la CIA el 1967 va donar instruccions que calia titllar-los de teòrics de la conspiració. En el memoràndum desclassificat a petició del New Yotk Times l’estratagema impulsada per la CIA equival a dir que si no et creus que el 6 de gener passaran per casa teva els tres reis d’orient muntats en tiranosaures rex, ets boig. Recentment han sortit articles provant de negar el fet amb tecnicismes com que tan sols es fa servir el terme una vegada i és en plural. Realment no tenen res millor que això?

Els darrers 54 anys el terme “Teoria de la conspiració” ha estat una de les 25 regles de la desinformació sistematitzades per Michael H. Sweeney que comentarem al pròxim article.

En l’actualitat el terme “teoria de la conspiració” o “conspiranoia” són armes molt utilitzades a les xarxes socials per atacar “ad hominem” als qui s’oposen al pensament únic de la versió oficial del procés, el 17-A, la Covid-19, l’11-M o la mort de la Muriel Casals.

Si fas servir el terme i no treballes pel sistema li estàs fent la feina bruta, i de franc.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,