Fa uns dies, el Barça de bàsquet, que és capdavanter a l’Eurolliga, va perdre amb el cuer, com poc abans havia fet el Reial Madrid. El botxí del Barça fou el Zalgiris Kaunas lituà que ha encapçalat la posició dura contra els equips russos, els quals finalment han estat exclosos de l’Eurolliga. El partit va tenir lloc en un ambient molt emotiu en ocasió del dia de la independència de Lituània, l’11 de març.

El Zalgiris, antic equip de Jasikevicius com a entrenador i de Davies i Hayes com a jugadors, està entrenat per Jure Zdovc, l’eslovè que era potser l’esportista més important de la història del país fins a l’esclat dels ciclistes Pogacar i Roglic. Zdovc va guanyar la Copa d’Europa de clubs amb el Llemotges quan va tombar el Madrid a semifinals l’any 1993, amb Bozidar Maljkovic d’entrenador, i va ser part de l’equip de Iugoslàvia que va guanyar la plata als Jocs Olímpics del 1988, el Mundial, el 1990, i els europeus, el 1989 i 1991.

Aquest darrer campionat, esdevingut a Roma, és el que atorga importància política a Zdovc. Ell era part d’un equip impressionant amb Kukoc, Radja, Divac, Savic, Danilovic, Djordjevic… Quan Iugoslàvia era a semifinals, la declaració d’independència d’Eslovènia va comportar que el govern eslovè ordenés a Zdovc que abandonés immediatament la selecció iugoslava, cosa que va fer amb llàgrimes als ulls. Fins al 2005, amb 14 anys de retard, no en va rebre la medalla d’or.

Quan el 9 d’octubre del 2017, als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, s’hi va preparar el terreny per a la traïció de la falsa DUI de 8 segons de l’endemà tot parlant d’una declaració amb efectes suspesos “a l’eslovena”, no ens van parlar d’aquest fet.

 

 

I, encara menys, quan va tenir lloc la traïció definitiva del 27 d’octubre, on tots els partits van acordar fer un acte sense valor jurídic i enganyar el poble. Cap indicació a esportistes de deixar les seleccions espanyoles. Tampoc no coneixem cap esportista d’elit que les hagués voluntàriament abandonat. No hi ha cap esportista independentista, tots van deduir correctament que no hi havia independència o algú els va avisar que no fessin el ridícul perquè tot era comèdia?

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,