Dilluns, davant el Palau d’Aiete, on, avui fa 10 anys, va tenir lloc la conferència internacional que va desembocar en el comunicat de cessament de lluita armada d’ETA, Arnaldo Otegi (EH Bildu) i Arkaitz Rodríguez (Sortu) van llegir un comunicat. Un comunicat de cinc punts, on destaca el tercer:
“Us volem fer arribar la nostra pena i dolor pel sofriment patit. Sentim el vostre dolor, i amb aquest sentiment sincer afirmem que no hauria d’haver passat mai; no pot satisfer ningú que passés tot allò, ni que es prolongués tant en el temps”.
El comunicat també feia referència als presos d’ETA i al dret a decidir del País Basc. Tant els partits com les víctimes han rebut de manera diferent, segons el seu color polític, aquest comunicat.
El comunicat també ha destacat que ETA, que es va dissoldre al 2018, ha cessat completament l’activitat a diferència del que ha passat en altres processos similars, en referència implícita a l’IRA i Irlanda.
Ara tan sols cal que cessi la violència i les ocupacions espanyoles al País Basc i a Catalunya, molt vives mitjançant el cas d’Altsasu a Navarra o la repressió dels encausats a l’operació Judes a Catalunya.
Pel que fa a capítols foscos d’ETA, amb probable participació de l’estat espanyol -com els atemptats d’Hipercor i de Carrero Blanco, les responsabilitats directes de Felipe Gonzalez als GAL o els atemptats ordenats per infiltrats de la policia espanyola– caldrà, com en tants altres temes, esperar la independència de Catalunya perquè es pugui fer una investigació i jutjar el que realment hi va passar, cosa impossible a l’Espanya tardofranquista.