Tres anys i quatre mesos després l’Audiència Nacional espanyola ha iniciat el judici pels fets succeïts a Alcanar, Barcelona i Cambrils el 16 i 17 d’agost de 2017 i que van provocar la mort de 16 persones a les Rambles de la capital catalana. Uns fets que, d’haver-se proclamat la independència l’octubre d’aquell any, s’haurien substanciat davant de tribunals d’una Catalunya independent que en qualsevol cas haurà de revisar-ne la sentència un cop s’assoleixi. Les nombroses irregularitats fan pensar que els jihadistes són el boc expiatori d’un atemptat de falsa bandera.

Ja des dels primers dies del judici, que va començar el passat dimarts, diversos mitjans i veus autoritzades han destacat les males maneres del president del tribunal, que s’ha negat a acceptar per extemporànies unes proves que posarien en dubte que Es Saty, informant del CNI, sigui mort. La prova pericial que ha desestimat prové d’un informe signat conjuntament per Carles Pla, catedràtic emèrit de Genètica i director del Departament de Biologia de la UdG, i Ángel Carracedo, catedràtic de Medicina Legal de la Universitat de Santiago i president de l’Acadèmia Internacional Legal.

El jutge, Alfonso Guevara, és considerat un dels pitjors d’Espanya i en el seu currículum hi ha el fet d’haver mantingut en presó preventiva a un pilot acusat de narcotràfic i haver cobrat del govern de Kazajistán per forçar el lliurament d’un opositor.Des del punt de vista educatiu i mediàtic, hauria estat molt més útil explicar jurídicament la qüestió i no ocultar que Eduard Sallent, fins fa pocs dies Major dels Mossos, va posicionar-se rotundament a favor de les tesis oficials espanyoles de la mort de l’imam.

Tot independentista i, en general, qualsevol defensor de la justícia i la veritat  voldria que les acusacions particulars assenyalessin l’Estat Espanyol i Margallo com a organitzadors o instigadors de l’atemptat, tal com es pot deduir de les declaracions de l’exministre assegurant que a Catalunya passarien coses a partir de la segona quinzena del mes d’agost. Sembla utòpic esperar que aquest judici trobi la veritat, que es manté inèdita a les filmacions “perdudes” de les 18 càmeres de les parades de la Rambla.

Si per una cosa no cal patir és per les amenaces del jutge a Jaume Alonso Cuevillas d’informar el Col·legi d’Advocats. I és que, com explica l’advocat i escriptor Josep Maria Loperena les connexions unionistes d’aquest convers al processisme (advocat de Puigdemont i cap de llista de Junts per Catalunya per Girona) ja el van protegir de certes irregularitats quan ell n’era degà.

El 17-A: cinc hipòtesis per analitzar
Tot a punt per a la sentència espanyola