Un total de 130 presos van morir a Espanya durant el 2020 i enguany ja n’hi hagut un altre a Mas Enric (Tarragona) per coronavirus i dos més a Huelva i Sevilla, presumptament per causes naturals. La nit de Reis la presó de Zaballa va anunciar amb onze dies de retard una sisena mort en un any negre, atribuïda a la manca d’atenció mèdica, negligències i excés de medicalització.

La xifra és lleugerament inferior a la del 2019 (200), una dada que es va fer pública gràcies a una pregunta en seu parlamentària del diputat basc Jon Iñarritu. Un dels casos més escandalosos es va produir en un centre de menors d’Almeria, on un jove immigrant va morir lligat a un llit després d’ésser asfixiat atenent els resultats de l’autòpsia.

El proppassat febrer el Consell d’Europa va descobrir una càmera sinistra a la presó de Can Brians destinada al maltractament, ja que s’hi van poder acreditar una vintena de vexacions. Aquest organisme es va mostrar preocupat per una troballa que suggeria “un patró d’abusos comesos per funcionaris com a reacció desproporcionada i punitiva al comportament insubordinat dels penats”. Els abusos dels Mossos consistien, sobretot, en cops de peu i de puny al cap i al cos i amb la porra, generalment en el moment de la detenció i el Consell d’Europa també va rebre diverses denúncies per manilles massa cenyides, tracte degradant i abús verbal. Fins i tot Iñaki Rivera, director de l’Observatori del Sistema penal i de drets humans, va ésser imputat per un delicte de calúmnies a funcionaris públics simplement per dir que els presos tenien por de denunciar els maltractaments, refusats pel representant de presons d’UGT.

D’altra banda, París ha rebutjat l’euroordre contra Iratxe Sorzabal en no poder descartar que fos torturada. A Galícia un centre penitenciari ha censurat un llibre “per raons de seguretat” i la decisió ha rebut el suport de l’Audiència espanyola. Una persona havia enviat l’obra “La radicalització del racisme. Islamofòbia d’Estat i prevenció antiterrorista” a un pres que es troba en primer grau i en règim tancat atès que el centre en destaca la seva “manifesta inadaptació”. El tribunal considera perilloses tres pàgines que fan referència a documentació d’ús intern de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries.

La llibertat d’expressió en l’àmbit cultural tampoc s’acostuma a pagar amb barrots car un recent report de Freemuse alertava que actualment Espanya lidera el rànquing mundial d’artistes empresonats.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , ,