L’Estat espanyol lidera el rànquing mundial d’artistes empresonats segons un informe elaborat per Freemuse. Aquesta ONG consultora de l’ONU, que defensa els interessos dels artistes a escala global, recorda que actualment Espanya en manté catorze a la garjola, és a dir, un més dels que Iran té retinguts. De la seva banda, a Turquia n’hi ha nou i a Rússia quatre. L’informe conclou que durant el 2019 la llibertat artística va ser coartada fins a 711 vegades en 93 països diferents.

Freemuse avisa que Espanya és un referent perillós en la censura per motius religiosos i que la repressió pot continuar creixent si Vox consolida el seu electorat, mescla de nacionalistes recentralitzadors i conservadors catòlics.

Entre els casos més flagrants hi ha el de César Strawberry, líder del grup musical Def con Dos, que va declarar com a imputat per enaltir el terrorisme per desitjar a Twitter que Ortega Lara fos segrestat i Fraga tingués un final idèntic al de Carrero Blanco; els membres de La Insurgencia, condemnats sis mesos de presó pel mateix delicte; Valtònyc, exiliat forçosament a Bèlgica després que el Suprem el condemnés a tres anys de presó per injúries al rei o el de Pablo Hasel, que un cop esgotada la via judicial pot entrar a la garjola en qualsevol moment per haver cantat que els Borbons són uns lladres. Sense oblidar que el 2016 dos titellaires van passar cinc dies entre reixes perquè en la seva obra apareixia una pancarta amb les sigles ETA, per bé que finalment la causa va ser arxivada.

Menció apart mereix Abel Azcona, contra el qual el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg ha admès a tràmit la demanda de l’Associació Espanyola d’Advocats Cristians per utilitzar hòsties en una exposició. El 15 de gener s’estrenarà el documentari ‘Tisores contra paper’ sobre la llibertat d’expressió.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,