El 2 de maig es van commemorar vuit anys de la matança d’Odessa, on grups neonazis ucraïnesos van cremar vives una quarantena de persones −moltes d’elles d’ideologia comunista− que s’havien refugiat a la Casa dels Sindicats durant les protestes contra el cop d’Estat dels Estats Units i l’OTAN que va derrocar el govern de Ianukóvitx. De fet, amb l’edifici ja calcinat els agressors van entrar-hi amb pals i destrals per rematar els supervivents. 200 persones més hi van resultar ferides.

No hi va haver cap condemna internacional ni seguiment mediàtic d’uns fets que El País va reduir a enfrontaments entre prorussos i proucraïnesos fruit del trencament de la convivència.

El politòleg Ivan Katxankovski acaba de publicar l’article La massacre de Maidan a Ucraïna: revelacions de judicis i investigacions, en què detalla la barbàrie. Mentrestant, a Zelenski li han trobat un patrimoni de 850 milions de dòlars en paradisos fiscals –la major part d’aquesta quantitat no la va rebre fins que no va esdevenir president–, el jornalista estatunidenc Glenn Greenwald ha assenyalat que les imatges de la massacre a Butxa podrien ser una manipulació i el seu homòleg portuguès Bruno Carvalho es va passejar pel cementiri de Mànhuix (Donbass) per comprovar que no hi acull milers de cossos enterrats en fosses comuns –tal com asseguraven les autoritats ucraïneses– sinó unes 200 tombes individuals, algunes d’elles identificades amb les dates de naixement i defunció.

Mentre el govern de Zelenski continua guanyant la guerra de la propaganda, que des de Catdavant ja vam denunciar, l’arribada d’Elon Musk al capdavant de Twitter ha coincidit amb l’augment de comptes suspesos o tancats pel simple fet de qüestionar el discurs hegemònic oficial: si fa un temps ho van patir Irina i l’analista nord-americà Scott Ritter, fa poc ha tocat el rebre a El Profe Rojo, el comitè de suport al Donbass que organitzava la solidaritat amb els ciutadans de les Repúbliques Populars de Donetsk i Lugansk o l’historiador i professor gallec Lucio Martínez Pereda, que finalment ha pogut recuperar el compte.

Finalment, la Rada (parlament) d’Ucraïna ha aprovat una llei que il·legalitza les activitats dels partits considerats proFrussos, un ministre de Zelenski es dedica a amenaçar jornalistes i, atenent The Times, la corrupció del govern ucraïnès ha deixat el país sense reserves d’armes ni subministraments.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , ,