El director de cine Ander Iriarte ha finalitzat la campanya de crowdfunding per enllestir “El so del crac”, un documentari sobre els casos de tortura dels cossos i forces de seguretat de l’Estat que, segons un informe del govern basc, van arribar als 4.113 a Euskadi entre 1960 i 2014.

“La tortura ha canviat, abans destrossava el cos i ara trenca la ment” ha manifestat Iriarte en una entrevista al diari digital El Salto, en el sentit que ara les víctimes abandonen les comissaries sense marques externes però amb conseqüències psicològiques devastadores. El títol evoca el moment en què les víctimes escoltaven un ‘crac’ al cos, similar al so d’una nina de porcellana que es trenca o al d’una branca partida, segons van explicar diversos protagonistes. El documentari, que s’estrenarà l’any vinent, té un punt autobiogràfic atès que el pare sindicalista d’Iriarte va ser detingut a finals de la dictadura per repartir fulletons a Rentería.

D’ençà del 2004 Estrasburg ha condemnat Espanya nou vegades per refusar-se a investigar les denúncies sobre tortures i, en sis d’aquestes, el jutge instructor era l’actual ministre Marlaska. Pérez de los Cobos també va ser reconegut per alguns dels qui van patir abusos. El torturador franquista Antonio González Pacheco, conegut com ‘Billy el Niño’, conservava les medalles concedides pels diferents governs espanyols quan va morir impune al maig. Uns mesos abans, el PSOE, Podemos, PP, Vox i C’s s’havien unit per impedir que es fes públic el seu full de serveis.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,