La jutgessa ha arxivat l’última de les quatre denúncies presentades per diversos sindicats de presons contra Iñaki Rivera, jurista i president de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB.

Les denúncies es van interposar arran de la intervenció de Rivera al programa de TV3 ‘Tot es mou’ el novembre de 2018, on va parlar sobre les morts de persones privades de llibertat als Departaments Especials de Règim Tancat (DERT) de les presons catalanes. El jurista va assenyalar que les tortures, maltractaments i vexacions que s’hi produïen no són casos aïllats. De fet,  130 presos van perdre la vida a les presons espanyoles durant el 2020.

De seguida, CCOO Presons el va denunciar per calúmnies amb agreujant de publicitat, per la qual cosa li demanaven dos anys de presó. El Sindicat Acaip i CSIF s’hi van afegir però un informe del Parlament Europeu sobre la llibertat d’expressió va resultar cabdal per condicionar el veredicte final de la jutgessa.

En aquesta sentit, també, la recent publicació del Comitè Europeu per la Prevenció de la Tortura (CPT) sobre la seva visita als centres de detenció policials i presons espanyoles el setembre de 2020 acredita l’existència d’abusos. El report conclou que la pràctica de les contencions mecàniques –lligar una persona al llit- en centres penitenciaris ha minvat notablement però encara és lluny de quedar abolida.

El CPT també va detectar maltractaments en hospitals psiquiàtrics penitenciaris, així com l’absència de protocols per vetllar pels drets de les dones presoneres i contencions mecàniques en centres de menors. “Continua existint-hi un patró de maltractaments físics” per part dels funcionaris de presons, cosa que és “motiu de greu preocupació”.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , ,