Un mes i mig després que els nous testimonis de la causa Jubany declaressin als jutjats empesos per la pressió exercida a conseqüència del programa de TV3 ‘Crims’, l’Audiència de Barcelona ha refusat de reobrir-ne la causa amb el pretext que els testimonis no hi són fiables. El tribunal considera que la indagació -l’arxivament de la qual va ésser el 2005- fou ja prou exhaustiva i qualifica de poc importants altres proposicions aportades per a aclarir un crim esgarrifós comès a Sabadell, el 2001.

Tot fa pensar que la decisió és fruit de les influències del principal sospitós de l’assassinat de la jove, Santi Laiglesia, amb alts ens judicials, cosa que ja li va permetre de sortir-se’n de bon principi i fer vida normal durant dues dècades. Actualment Laiglesia -acusat també de manipular la seva exparella Montserrat Careta mentre era a la presó de Wad-Ras, on s’acabaria per suïcidar- treballa al grup de Suport Tècnic de la Secretaria del Consell de Relacions Laborals de Catalunya.

La família d’Helena Jubany ha expressat “estupefacció i perplexitat absoluta” per la no reobertura de la causa i culpa l’Audiència de Barcelona “d’anar massa lluny en les seves funcions”, amb comentaris i conjectures que no són escaients i “obra com si hagués de dictar una sentència tot valorant allò que és creïble i no és creïble”. Els familiars de la jove assassinada són sorpresos perquè el tribunal fes “com si haguéssim dut a terme un judici”, atenent al fet que “nosaltres tan sols demanem una recerca”.

Endemés, s’exclamen del fet que l’Audiència resolgui “sense tenir en compte la realitat actual de l’expedient”, és a dir, al marge de l’actualització del sumari i això “la fa caure en una contradicció que està ran al ridícul”. La família d’Helena Jubany estudiarà totes les accions judicials possibles i recorda el dret a conèixer la veritat dels fets.