La causa sobre la mort d’Helena Jubany ha fet un pas endavant d’ençà que es va reprendre el proppassat juliol amb la declaració, als jutjats, dels primers testimonis. El nou jutge instructor ha escoltat, en seu judicial, tres persones que desmunten els subterfugis del principal sospitós, Santi Laiglesia. Aquestes declaracions s’havien programat pel 4 de novembre, però es van ajornar un mes i mig per un problema informàtic als jutjats. Jubany va ésser trobada morta el desembre de 2001 en un pati interior de Sabadell, despullada i amb diverses cremades al cos, però la causa es va sobreseure després d’un procés irregular en què la sola persona acusada mai no va admetre’n l’autoria i va suïcidar-se a la presó. Un doble capítol del programa ‘Crims’ de TV3 el proppassat març en va reactivar l’interès, que va desembocar en la reobertura del cas.

Un veí del carrer Calvet d’Estrella ha confirmat davant el jutge que Laiglesia convivia amb Montserrat Careta al 3r 2a de l’immoble on van matar Helena. Aquest testimoni tomba l’excusa del principal sospitós, que havia declarat que ell no vivia al domicili els dies dels fets. Un activista ecologista ha certificat que el sospitós no va assistir a una concentració a Torrebonica el diumenge 2 de setembre de 2001. Laiglesia havia declarat que hi va participar, però el testimoni ho ha desmentit de manera molt clara.

El tercer testimoni que ha declarat davant el jutge és Imma Careta -germana de Montse Careta, l’acusada que es va suïcidar a la presó- que hi ha aportat dades i documents que situen Laiglesia a l’escenari del crim. Un altre veí de l’edifici hi havia de declarar, però una error burocràtica dels jutjats va fer que citessin el fill en comptes del pare, atès que tots dos tenen el mateix nom i cognom; aquest testimoni hi tindrà una citació més endavant.

L’advocat Benet Salellas ha avançat que, un cop fetes aquestes declaracions, demanaran formalment al jutge que encarregui una nova recerca policial a fons que permeti aclarir l’autoria del crim, i hi inclogui totes les persones implicades en diversos graus. La família d’Helena Jubany considera que qui més bé pot dur a terme aquesta indagació és la Unitat Central d’Homicidis dels Mossos d’Esquadra, atesa la seva especialització en tancar casos no resolts, i encoratja tothom qui pugui tenir-ne informació potencialment rellevant, a fer-la conèixer al web helena.jubany.cat/crim/.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , ,