Al més de juliol, moltes persones a Catalunya van descobrir l’existència de l’handbol platja. Talment és així que alguns mitjans com “El Nacional” parlaven de volei platja malgrat publicar una foto de la porteria d’handbol.

La notícia va ser el refús de l’equip noruec femení de jugar en bikinis minimalistes que la normativa els imposava en el campionat europeu jugat a Varna (Bulgària), a la riba de la Mar Negra, al juliol d’enguany. No era pas un tema nou, atès que l’equip noruec s’exclamava de les discriminacions sexistes d’ençà el 2006. Les sancions pel fet de rebutjar de jugar amb l’uniforme van tenir el suport de la Federació Noruega i, fins i tot, de la cantant Pink.

Fa uns dies, s’han produït canvis a la reglamentació que són del tot insuficients i tardans, és a dir, massa poc i massa tard.

Els ministres d’esports dels cinc països nòrdics europeus, Noruega, Suècia, Dinamarca, Finlàndia i Islàndia van fer una petició conjunta per carta a la IHF al setembre: “Exhortem la Federació Internacional d’Handbol (IHF) i les altres federacions internacionals d’esports a revisar les normes d’uniformitat per permetre a les atletes de vestir de manera que s’ajusti a la seva presentació i comoditat”.

La ministra d’esports de Dinamarca, Ane Halsboe-Jorgensen, en avinentesa de la polèmica del “bikinigate”, va afirmar que les normes d’equipament eren obsoletes i pròpies d’un altre segle i que no veia cap raó esportiva que justifiqui que les atletes femenines hagin de competir en bikini.

La pressió de la federació noruega va obtenir un canvi de les regles d’uniformitat de la Federació Europea d’Handbol (EHF), que calia referendar per la Federació Internacional (IHF).

Això és el que, de manera imperfecta i sense gaire publicitat, va passar fa uns dies. La IHF ha canviat la normativa de manera parcial i manté la discriminació entre homes i dones. La nova reglamentació deixa de parlar de bikinis i permet de jugar amb pantalons curts sempre que siguin ajustats, exigència que no existeix per als homes. Qui sap, potser per les autoritats de l’handbol passar de cop del segle XIX al XXI requeria passar primer pel XX.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , ,