Noruega és una potència mundial en handbol femení. Ha guanyat 8 Europeus, 3 Mundials i 2 Jocs Olímpics. Al maig, el Vipers Kristiansand va guanyar contra pronòstic la Champions; i les Oftefal, Mørk, Herrem, Kristiansen, Bratset Dale i les bessones Solberg són de les principals favorites per a penjar-los l’or als Jocs Olímpics de Tòquio.

Però aquest article parla d’handbol platja, un esport més recent i menys conegut que, partint de l’handbol, n’adapta el camp, pilota i reglament. Els partits es juguen al millor de 3 sets de 10 minuts i els gols poden valdre 1 o 2 punts, segons com en siguin d’espectaculars. És un esport recent i no tant conegut com ara el volei platja. Tant és així que “El Nacional” va tenir escrit “volei platja” fins que els lectors els ho van advertir, malgrat que la foto que acompanyava el text tenia una porteria, encara pitjor ha estat “El Pais” que fa culpable de la sanció a la Federació Noruega en comptes de la Federació Europea d’Handbol (EHF).

La polèmica ha estat per l’equipament durant els europeus, que s’han jugat a Varna (Bulgària) aquest dijous. El reglament obliga les noies a jugar amb biquinis, dels quals regula com han d’ésser els centímetres de teixit i els escots, i vet aquí que n’augmenta al màxim l’exposició de carn; cosa que fa molta vergonya en ple 2021.

Al començament del campionat, Noruega havia manifestat la intenció que les jugadores de l’equip es vestissin de pantaló curt, llavors l’organització va començar a amenaçar-les amb sancions creixents i desqualificació; cosa que va fer que en desistissin de bon primer.

Però, a la partida per la medalla de bronze, van jugar amb l’equipament rebel. No van guanyar la medalla -i Espanya va acompanyar al podi països tan de platja com Alemanya i Dinamarca- però han guanyat la medalla d’or de la dignitat. La federació europea ha sancionat cada jugadora amb 150 euros. La federació noruega ha prestat ferm suport a les jugadores i els pagarà la sanció.

Esperem que aquesta lluita porti canvis al reglament, com va passar a l’Open de Tennis dels Estats Units al 2018, després de l’escàndol quan la tennista francesa Alizé Cornet va rebre un advertiment per girar la samarreta que s’havia posat a l’inrevés. Una acció que no suscitava cap amonestació al circuit masculí.

Llegeix articles amb temes relacionats: , ,