La Covid-19 s’ha endut el general Rodríguez Galindo, el cap visible dels GAL que el PSOE de Felipe González va crear en el marc de la guerra bruta de l’Estat contra l’esquerra abertzale amb el pretext de posar fi a ETA. Fou responsable, entre d’altres, dels assassinats de Joxean Lasa i Joxi Zabala, que van ésser enterrats en calç viva. Solament va complir cinc dels 71 anys de presó als quals havia estat condemnat.

El 13 de febrer de 1981 Joxe Arregi Izagirre, de 29 anys, va ésser assassinat de manera violenta per la policia espanyola en el marc de la “modèlica Transició”. Després de romandre detingut i incomunicat durant nou dies a la Dirección General de Seguridad de Madrid –lloc habitual de les tortures supervisades per Galindo-, va ésser brutalment colpejat per una setantena d’agents fins a la mort.

Poques hores abans de morir, va tenir temps de narrar a l’hospital penitenciari el malson sofert. “Em van penjar de la barra diverses vegades i em van donar cops als peus, fins i tot me’ls van cremar amb no sé què, van saltar damunt el meu pit, cops de porra, de puny i puntades de peu arreu”. Malgrat els reports forenses que certificaven les tortures, solament dos dels responsables van ésser processats i condemnats a set mesos de presó i sancions administratives que mai complirien, atès que el 1990 el govern de Felipe González els va indultar. És un dels 4.113 casos de tortura documentats al País Basc entre 1960 i 2014 i recollits en el documentari d’Ander Iriarte, que va motivar les nou condemnes d’Estrasburg a Espanya. L’actual ministre d’Interior Marlaska n’era el jutge instructor en algun d’ells.

D’altra banda, el 10 de febrer de 1980 Vicente Cuervo va ésser assassinat a Vallecas durant les protestes contra un acte de l’organització feixista Fuerza Nueva. Feia nou dies del segrest i assassinat de la sindicalista Yolanda González i la policia va actuar amb impunitat fins al punt que ningú va ser processat per la mort de Cuervo.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , , ,