La qualificació de “democràcia defectuosa” feta recentment per The Economist respecte a Espanya no representa cap sorpresa de portes endins més enllà del retard amb què arriba. Ans al contrari, el sistema judicial espanyol no perd l’ocasió de mantenir-se a l’alçada de l’adjectiu atenent les darreres resolucions i peticions de la Fiscalia.

Al març Albert Baiges s’enfrontarà a quatre mesos de presó acusat d’un delicte d’injúries a la Corona per un tuit que instava a tallar el coll al rei, evocant una versió popular d’una estrofa de l’himne republicà de Riego. El comentari, que encara es pot llegir, tot just té 1 retuit i 9 agradaments.

Dos militants independentistes gallecs, Antón García i Asunción Losada, que la Guardia Civil considera membres de Resistencia Galega, han estat condemnats a 28 anys de presó en un cas que recorda massa al muntatge d’Altsasu o dels CDR, atès que els delictes imputats són dels de pertinença a organització terrorista i fabricació d’explosius, a banda de falsedat documental i tinença il·licita d’armes. De fet, el desembre del 2020 els integrants de Causa Galiza i Ceivard van ser absolts del delicte d’enaltiment del terrorisme pel qual els demanaven 102 anys de presó.

De la seva banda, l’Audiencia Nacional ha arxivat per manca de proves una causa contra quatre espanyols que administraven un lloc web neonazi, per bé que a l’ordinador personal d’un ells hi van trobar pornografia infantil.

El policia que va trencar el nas al fotoperiodista Jordi Borràs mentre cridava “Viva España” ha acceptat un any de presó mentre que l’agent d’Alacant que va vessar sedant al cafè d’una companya per poder abusar-ne sexualment dues vegades amb prou feines passarà nou mesos entre reixes. El cap de la Guardia Civil de Villanueva de la Cañada (Madrid) ha estat detingut per haver rebut articles robats que més tard revenia amb l’empresa de la seva dona.

Finalment, la Fiscalia demana 15 mesos de presó per una feminista detinguda per haver donat una coça a un policia malgrat que no existeix report mèdic de lesions ni cap prova gràfica; la Fiscalia també vol un any i nou mesos de presó per a un home que va dir “em fas fàstic” a Consuelo Ordóñez, presidenta del col·lectiu Víctimes del Terrorisme. Mentrestant, el TC confirma la prohibició de parlar d’autodeterminació al Parlament, la pinça PSOE-Vox-PP ha vetat la compareixença de Martín Villa pels crims del franquisme i el CGPJ fa 1176 dies que ha caducat, és a dir, incomplint la Constitució.

Com a oasi d’esperança, l’anul·lació de l’absolució de dos ultres que van manifestar a Barcelona que estaven disposats a matar per la unitat d’Espanya i el fet que Interior, per mitjà de l’Advocacia de l’Estat, ha ordenat retirar la demanda davant l’Audiencia Nacional per il·legalitzar Izquierda Castellana.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , ,