La contundència del títol potser t’haurà sorprès però a Catdavant no vivim de subvencions ni comptes polítics, així que podem dir el que veiem.

Per fer la independència, no cal setze planes de preacord entre dos partits que no n’obtenen ni per a fer govern autonòmic. Senzillament, quan es té majoria absoluta d’escons es fa una Declaració Unilateral d’Independència al Parlament –com la que va fer Kosovo al 2008, que va ésser ratificada pel Tribunal Internacional de Justícia al 2010-, i no pas dues falses declaracions com les que es van fer a Catalunya l’octubre del 2017: la primera de 8 segons sense que el Parlament votés res, com és obligatori en un sistema parlamentari i, la segona, el 27 d’octubre quan Carme Forcadell va llegir el text de la declaració, però va proposar a votació un altre text.

La decisió d’ERC i CUP de no fer la independència roman demostrada perquè parlen de dos anys de taula de negociació, parlen també de qüestió de confiança a mitja legislatura -cosa que equival a dir que no escurçaran la legislatura per a fer la DUI- i també fan referència a termes clarament processistes –i, per tant, contraris a la independència- com referèndum i amnistia.

La voluntat de dificultar un acord amb Junts resta palesa pel preacord de 16 planes entre ERC i CUP, formació que no és imprescindible per a fer Govern, a diferència de Junts que sí ho és. Cap partit polític no és tan incompetent per a dificultar allò que ha de menester imprescindiblement -l’acord amb Junts-, i fer un preacord detallat amb aquells qui són complementaris numèricament. I per a afegitó, no els ho notifiquen personalment, per tal de poder escenificar la desunió i cerquen polemitzar amb el Consell per la República, entre d’altres temes. En qualsevol cas, avui hi ha una assemblea de la CUP de les que, de vegades, igualen a 1515!

No sabem si cerquen que no hi hagi Govern, com dilluns va anunciar Rahola que passarà, o bé que hi hagi un acord per sorpresa, tot havent-nos fet xantatge emocional fins al darrer minut. El que sí que sabem del cert és que els mateixos tres partits -o les seves mutacions-  que no van fer la independència, tampoc no la faran ara.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , ,