El Salvador va establir el Bitcoin com a moneda de pagament legal al costat del dòlar, el 7 de setembre d’aquest 2021. La implantació del Bitcoin avança de bon peu malgrat les dificultats tecnològiques del començament i la pèrdua de valor de 17% el dia següent. D’aleshores ençà, el Bitcoin n’ha recuperat 17% i pujat vora 20% d’addicional. Això ha permès al govern, que va comprar Bitcoin mentre n’aprofitava la baixada, d’obtenir més de 30% de revalorització en un mes i mig.

El Banco de España, “El Confidencial” o “The Guardian” continuen a atacar la decisió d’El Salvador. “Forbes”, al contrari, destaca que, segons dades oficials, més salvadorencs tenen Bitcoin (46%) que no pas un compte en una entitat bancària (29%).

Dos problemes importants són el refús de molts començos que encara no accepten Bitcoin i els costos energètics de la mineria. En el primer àmbit, el govern ha arribat a un acord amb les benzineres perquè ofereixin 20 cèntims de descompte a qui pagui en Bitcoin. Per altra banda, la companyia aèria mexicana Volaris, que ha obtingut accés al mercat d’El Salvador aquest més, serà la primera d’acceptar Bitcoin, si bé de moment solament per operacions fetes a la terminal aèria.

Pel que fa a la viabilitat, s’han començat a fer proves de mineria tot aprofitant l’energia geotèrmica dels volcans, que ara ja produeix 25% de l’energia elèctrica del país, part de la qual El Salvador ha d’importar.

De moment, és en període de proves i les quantitats minades són poc importants (valor de centenars d’euros) però és una passa per a complir el compromís ofert per la companyia elèctrica estatal LaGeo d’”instal·lacions per a la  mineria de Bitcoin amb energia a poc preu, 100% neta, 100% renovable i 0 emissions dels nostres volcans”.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,