Tigray és una regió del nord d’Etiòpia amb capital a Mekele, fronterera amb Eritrea i Sudan que té 7 milions d’habitants, vora 6% de la població d’Etiòpia. El darrer 4 de novembre, hi va començar un conflicte armat en què el detonant fou les eleccions locals a Tigray, no reconegudes pel govern federal etíop. Les eleccions federals, finalment, van ser ajornades amb l’argument de la Covid-19.

Així doncs, la situació actual és que cap dels dos governs reconeix la legitimitat de l’altre. Per una banda, lluiten l’exèrcit etíop, el d’Eritrea i milícies locals i de l’altra, el Front Popular d’Alliberament de Tigray.

Hi ha molta manca d’informació, però hom parla de centenars de morts i milers de desplaçats. Les violacions com a eina de genocidi hi són freqüents, la dificultat d’accés a aigua i aliments i el perill que hi hagi una brotada de còlera són un risc real i imminent, que poden matar encara més que les bales i les bombes. I també s’hi ha reportat molts casos de discriminació a la feina de Tigrays residents a Etiòpia que han estat depurats d’empreses públiques sensibles. Tot això ha menat que la secretària d’Estat dels Estats Units, país aliat d’Etiòpia, parli de neteja ètnica.

A Catdavant tindrem els nostres lectors informats d’aquest conflicte. Demà publicarem una entrevista amb el pare Ángel Olaran, model solidari a la zona.

Notícies relacionades

 

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,