Al Principat, tenim massa poc present la realitat del País Valencià. A Catdavant, n’assumim la part de culpa (petita per joventut i per recursos humans i econòmics) que tenim i ens agradaria incorporar-hi un redactor del sud durant el 2022.

La Diada del 9 d’octubre és la Diada Nacional del País Valencià i commemora l’entrada a la ciutat de València de les tropes comandades pel rei Jaume I, l’any 1238. Institucionalment, té origen directe l’any 1977, quan el Plenari de Parlamentaris proclama aquesta data com a Diada del País Valencià. Enguany es recupera la normalitat després del 2020, afectat per la pandèmia.

Els actes van començar el dia 6 amb diversos concerts. Avui, es durà a terme la processó cívica, mascletades al migdia a diversos llocs de la ciutat i també l’entrada de moros i cristians. La jornada es festejarà també amb un castell de focs d’artifici.

La Diada del 9 d’octubre comparteix protagonisme amb el 25 d’abril, en commemoració de la Batalla d’Almansa del 1707, que és considerada també com a Diada Nacional oficiosa pels sectors vinculats a Joan Fuster. Oficialment, és el Dia de les Corts Valencianes des que, al 1977 i 1978, la Taula de Forces Polítiques i Sindicals i el Plenari de Parlamentaris reconegueren el 9 d’octubre com a Diada Nacional del País Valencià.

En aquest context, cal parlar de l’homicidi de Miquel Grau i Gómez, mort pel militant de Fuerza Nueva Miguel Ángel Panadero Sandoval quan li va llançar un maó, el dia 6 d’octubre de 1977, mentre en Miquel fixava cartells per la Diada del País Valencià del 9, a la Plaça dels Cavalls a Alacant. La mort li arribà el dia 16.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , ,