L’altra cara de la moneda de la manipulació sobre determinats fets històrics és l’oblit o amnèsia selectiva. El 6 de desembre es commemora el 43è aniversari de la Constitución i, com cada any, la caverna mediàtica ja s’ha encarregat de reactivar l’espectacle d’il·lusionisme. En aquest sentit, La Razón ha tocat sostre en situar a la portada una entrevista a Margarita Robles, que assegura que la carta magna “no necessita cap reforma perquè li queda una vida molt llarga” alhora que se sent tranquil·la amb el rei emèrit. Es tracta de la mateixa ministra que entre 1994 i 1996 cada mes donava cinc milions de pessetes en metàl·lic a la Casa Real i recentment s’ha vist embolicada en un afer de portes giratòries amb un general.

I el 28 de novembre se celebra el 43è aniversari de la detenció dels membres de la Junta Promotora del Tribunal Cívic Internacional contra els crims franquistes, produïda tot just dues hores després que comencessin la reunió a l’hotel Convención de Madrid. El diari Vanguardia Obrera explicava que la policia va interrompre la trobada i que entre els detinguts hi havia Jesús Zalacain, expresident del PSOE a Navarra, Enrique Cerdán, escriptor i ex-membre del Comitè Central del PCE o el filòsof i professor Ramon Garriga i Miró.

Entre les personalitats que es van adherir a la plataforma hi havia el dramaturg Fernando Arrabal, els jornalistes d’Interviú José Luis Morales i José Catalán o l’advocat barceloní Francisco Molins, aleshores president de la Federació Internacional dels Drets de l’Home a Catalunya, qui el 2 de desembre va aconseguir que quedessin en llibertat després de declarar davant del jutge.

Molins va argumentar que el fet que la reunió no arribés a vint persones n’excloïa el caràcter il·legal i, per tant, no requeria cap permís governatiu. També va esmentar la presència de Ramon Garriga, catedràtic d’estètica de la Universitat de Madrid, per augmentar la credibilitat de la trobada i refusar les acusacions de “gent patibulària” que havien sofert els impulsors de la iniciativa, tal i com recollia la notícia d’El País.

A finals de desembre, 42 membres de la plataforma van ser detinguts a València en una altre reunió en què anaven a presentar a la premsa llurs objectius, entre els quals hi havia el canvi dels noms d’alguns carrers que homenatjaven responsables de la dictadura. Simplement volien “llibertat, justícia i honradesa” davant de la impunitat franquista i el frau de la Transició, un lema que per desgràcia continua ben vigent.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , ,