L’advocada Rut Carandell ha estat nomenada directora de Plataforma per la Llengua en substitució de Neus Mestres, que ha dirigit l’entitat durant els últims sis anys i que hi continuarà vinculada assumint noves funcions. El canvi de direcció ha tingut lloc aquest mes de febrer per tal d’enfortir l’estratègia i les actuacions en una etapa en què la llengua s’ha situat al centre del debat social i polític.

Rut Carandell, que fins ara formava part de l’executiva de l’ONG del català, ha estat secretària d’Administració i Funció Pública de la Generalitat de Catalunya, directora de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i directora de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral. A més, Carandell té una llarga trajectòria en la defensa, l’activisme i la promoció de la llengua catalana atès que va ser  fundar l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia (entitat guardonada amb el Premi Nacional de Cultura) i va ser responsable de llengua del Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya.

Joaquim Arenas, premi especial del jurat

D’altra banda, el premi especial del jurat a la novena edició dels Premis Martí Gasull i Roig recaurà en el mestre i pedagog Joaquim Arenas, un dels artífexs de la immersió lingüística. El guardó honorífic, que s’atorga per sisena vegada, vol reconèixer la trajectòria d’Arenas en la defensa del català i vol servir per reivindicar la vigència del model d’escola catalana, i més tenint present la ratificació del Tribunal Suprem a la sentència que imposa un mínim del 25% d’hores lectives en castellà a les escoles.

Nascut a Mataró el 1936, Arenas va ser un dels impulsors del programa d’immersió lingüística a les escoles i és considerat un dels pares del model d’escola catalana en llengua i continguts. Autor de nombrosos llibres sobre educació i llengua, va ser cap del Servei d’Ensenyament del Català entre 1983 i 2003, rector de la Universitat Catalana d’Estiu el 1995 i ha assessorat els governs de Bolívia i Guatemala en la incorporació de les llengües indígenes al sistema escolar.

Membre de la Societat Catalana de Pedagogia i de la Societat Catalana de Llengua i Literatura de l’Institut d’Estudis Catalans, la seva trajectòria ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi, la medalla de l’Académie de Montpellier o el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla. Ara afegeix al palmarès el Premi Especial del Jurat, un premi que fins ara ha reconegut la feina dels lingüistes Albert Jané i Josep Ruaix, la cantant Maria del Mar Bonet, la mestra i activista Maria Teresa Casals i l’escriptor Josep Vallverdú.

La gala de lliurament de la novena edició dels premis serà el 28 de febrer al Teatre Poliorama i serà retransmesa pel Canal 33. Els tres finalistes del Premi Martí Gasull i Roig són Ràdio Arrels, Diari de Balears i La Fageda. El guanyador serà triat per votació popular.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,