“Ho lamentem profundament i ens solidaritzem amb els perjudicats, ara la prioritat és recuperar aquella costa i els seus ecosistemes i, al mateix temps, desenvolupar una investigació de totes les circumstàncies davant d’un accident tan trist i aprendre’n per tal que no es torni a repetir”. Es tracta del fred i breu comunicat de l’ambaixada espanyola al Perú després que Repsol hagi vessat 6.000 barrils de petroli a les costes del país sud-americà. Unes paraules que recorden aquelles disculpes del rei emèrit quan es va saber que matava elefants.

El ministeri d’Afers Exteriors del país va demanar a l’empresa que indemnitzés immediatament pels estralls causats pel vessament, que havia causat “greus danys a centenars de famílies de pescadors, posant en perill la flora i la fauna” en dos espais naturals protegits. Les imatges a les xarxes socials i la televisió mostraven platges ennegrides i desenes d’ocells marins morts banyats en oli.

La primera ministra del Perú, Mirtha Vásquez, va assegurar que la refineria de Pampilla, dirigida per Repsol, “aparentment” no tenia un pla de contingència per a un vessament de petroli. Tine Van Den Wall Bake, portaveu de Repsol, va negar que la companyia n’hagi d’assumir la responsabilitat. “No hem causat aquest desastre ecològic i no podem dir qui n’és el responsable”.

El petroli s’ha anat estenent al llarg de la costa del Pacífic del Perú afectant ocells marins, gavines, xatracs, lleons marins, llúdrigues i dofins. “Els impactes ambientals i socials del vessament a curt i llarg termini són devastadors, i la resposta de la companyia ha estat feble”, va dir Christel Scheske, especialista en conservació de la Societat Peruana de Dret Ambiental.

“El vessament de petroli ha afectat dues àrees protegides són importants no només per la sorprenent biodiversitat marina del Perú, sinó també per als més de 1.000 pescadors artesanals de la regió que en depenen. Els metalls pesants del petroli cru romandran a l’ecosistema durant molts anys, fent que peixos, mol·luscs i altres espècies marines siguin perilloses per al consum humà”, va afegir Scheske.

La refineria podria enfrontar-se a una multa de fins a 34,5 milions de dòlars, A Twitter l’oficina del fiscal general va definir el vessament com “el pitjor desastre ecològic a Lima en els últims temps”.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,