El parlament del Quebec ha aprovat la llei 96 amb una majoria de 79 vots favorables i 29 de contraris. La llei, anomenada oficialment ‘’llei sobre la llengua oficial i comuna del Quebec, el francès’’, mira de ‘’protegir el francès i de consolidar-ne la preponderància legal sobre l’anglès en tots els àmbits’’. Aquesta proposta ha causat que la minoria anglòfona i els pobles indígenes s’hi mobilitzin en contra.

La llei intensifica l’obligació d’etiquetar en francès i s’estableix un nombre més alt de jutges francòfons. Es redueix al 17’5% el nombre de places per a estudiar en anglès, s’augmenten les hores de francès per les escoles anglòfones i s’estableix el domini del francès per a graduar-se. Les societats de més de 50 assalariats han de fer els comunicats interns en francès (fins ara ho havien de fer les de més de 50 empleats), i si no ho fan, perdran la llicència.

A més a més també ha desfermat la polèmica entre els immigrants, atès que perdran el dret de ser informats en anglès després dels 6 mesos.

També diferencia entre ‘’anglòfons històrics’’ (aquells que siguin fills dels qui van estudiar anglès en Canadà) i els altres parlants d’anglès. Els crítics amb la llei pensen que pot implicar que els anglòfons d’origen no-canadenc poden perdre l’accés a la seguretat mèdica, una por que també l’ha manifestada el Consell Mohawk de Kahnawake.

El Consell Mohawk de Kahnawake (CMK) ha congelat les relacions polítiques amb el govern del Quebec. Es plany que els pobles indígenes, més anglicitzats que francesitzats, puguin perdre l’accés als serveis públics, sobretot a la justícia i a la sanitat.

La majoria dels joves de Kahnawake estudien en kanienkeha i en anglès. Consideren que l’exigència del francès per a graduar-se és inútil. El ministre responsable dels afers indígenes afirma que està disposat a treballar amb el CMK per trobar solucions.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,