Un report de la consultora IQVIA publicat per la patronal farmacèutica europea Efpia acredita que el 46% dels nous medicaments aprovats per la Comissió Europea no estan disponibles a Espanya. Dels 152 tractaments validats per les institucions comunitàries entre el 2006 i el 2019, Espanya amb prou feines en va autoritzar 84 per sota dels 133 d’Alemanya o els 114 d’Itàlia.

Aquest problema s’afegeix a l’endarreriment ja crònic entre el sí europeu i el finançament estatal, és a dir, entre el vistiplau de Brussel·les i l’ús real dels medicaments en hospitals o farmàcies passa una mitjana de 453 dies (15 mesos).

Tot plegat s’agreuja amb la disparitat de criteris entre comunitats, però també pel menysteniment del valor terapèutic d’alguns fàrmacs o el cost econòmic, endolcit sota l’eufemisme dels “criteris de racionalització de la despesa pública i impacte pressupostari al sistema de salut”.

Com a conseqüència, els malalts de càncer –ja relegats per la urgència dels infectats de Covid-, no tenen accés a medicaments aprovats fa un parell d’anys perquè la comissió interministerial de preus dels medicaments, que es troba a Madrid, no els aprova.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , ,