El secretari general de la Pimec Josep Ginesta ha proposat que els treballadors que no tinguin passaport Covid, no vulguin vaccinar-se ni fer-se la prova siguin suspesos de sou i feina, amb el pretext que els llocs de treball esdevindran més segurs. L’altre argument és que aquest dret individual exposa companys i empreses “a un major risc de contagi”.

La mesura ha aixecat molta polseguera i l’oposició directa d’experts com ara el Col·lectiu Ronda, que assegura que l’aplicació d’aquesta iniciativa requeriria una prèvia reforma constitucional atenent al fet que la vaccinació afecta directament el dret a la integritat física. Des del despatx barceloní Digestum Legal recorden que “no existeix una cobertura legal que empari aquest dret”. Els sindicats tampoc hi estan d’acord.

A Itàlia ha entrat en vigor el Green Pass, en virtut del qual vora 23,5 milions de persones estan obligades a presentar un certificat de vaccinació per poder treballar, amb possibilitat de sanció i fins i tot d’acomiadament si no ho compleixen. La decisió ha provocat protestes a diverses ciutats igual que a França, on serà eliminat de manera imminent mentre que Alemanya també l’ha descartat.

D’altra banda, l’equip jurídic de l’associació Liberum, en representació d’alguns treballadors del Santander, ha interposat accions administratives i demandes judicials davant de la jurisdicció social perquè considera que s’han contravingut principis constitucionals i retorçat la Llei de Prevenció de Riscos Laborals amb l’objecte “d’imposar una discriminació als treballadors que han emprat el seu dret legítim de no sotmetre’s a la vaccinació experimental i estan sent obligats pel banc a fer-se setmanalment proves de detecció d’antígens”. Liberum creu que aquesta obligació atempta contra els drets fonamentals dels treballadors i és discriminatòria, atès que “una persona vaccinada també pot ser font de contagi”.

Finalment, Pfizer i Moderna preveuen un augment del 75% dels beneficis durant el 2022. Atenent dades de la consultora Airfinity publicades pel Financial Times, les vendes del vaccí de Pfizer li podrien generar vora 54.500 milions de dòlars mentre que les de Moderna serien d’uns 38.700.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , ,