Pedro Sánchez ha anunciat aquest en un discurs en el Congrés dels Diputats nous imposts extraordinaris als bancs i a les energètiques. Ho justifica perquè, segons ha afirmat el president espanyol, tenen beneficis extres gràcies a la pujada de preus i la inflació. Aquest impost estarà vigent durant el 2022 i el 2023, i es preveu que l’estat obtingui uns 3500 milions d’euros anuals.

Aquest impost arriba en un moment en què la pujada del tipus d’interès ja està encarint el crèdit pels consumidors. Es preveu que aquesta mesura encarirà encara més els crèdits als ciutadans i en dificultarà més l’accés, cosa que pot afectar a l’hora de comprar habitatges o vehicles.

L’impost a les energètiques es posa en marxa en un context de preus rècord de l’energia. Aquest nou impost repercutirà en la factura dels consumidors que hauran de veure impotents com els preus de la llum, el gas i la benzina augmenten, augmentant així els problemes de pobresa energètica.

Respecte a les energies renovables, Sánchez ha anunciat una inversió de 1000 milions d’euros per a comprar plaques solars i vehicles elèctrics. A més a més, destinarà 200 milions a fer que els edificis públics redueixin la despesa energètica i en produeixin de pròpia. També ha afirmat que vol impulsar l’estalvi d’energia a través del teletreball i l’ús del transport públic. Aquestes mesures beneficiaran enormement a Bill Gates i Elon Musk. Finalment ha afegit que caldrà ‘’abaixar la calefacció o apujar la temperatura de l’aire condicionat’’.

Una altra mesura que prendrà serà la de donar un suplement de 100 euros a estudiants becats. Els beneficiaris començaran a rebre aquesta beca de setembre a desembre. Una mesura així ajudarà a l’augment de la inflació, atès que els estudiants acostumen a ser un grup que estalvia poc i consumeix molt.

A més a més, també ha anunciat la gratuïtat dels abonaments de Rodalies i de mitja distància durant el darrer trimestre de l’any. El transport públic, especialment el català, es troba en una situació d’infrafinançament, amb manca de recursos per al manteniment i, encara menys, per a la millora. La gratuïtat total reduirà encara més la capacitat de realitzar les inversions necessàries per a mantenir el sistema públic de transport.

Tenint en compte aquestes mesures i llurs possibles conseqüències, deduïm que són mesures populistes aplicades amb fins electorals de cara a les municipals del 2023 i el govern no té cap mena d’intenció de frenar la inflació.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,