La Junta Electoral de Barcelona ha cridat l’atenció al PSC i a JuntsxCat a la Diputació per contravenir la neutralitat política durant la campanya, amb motiu d’una campanya sobre l’aprovació del Catàleg de Serveis contra la qual ERC hi va presentar denúncia.

El pacte de “sociovergència” en aquesta institució es va refermar el proppassat gener, quan JuntsxCat va salvar la batllessa de L’Hospitalet de Llobregat en una moció sobre corrupció pel cas del Consell Esportiu. El 10 de desembre Marín havia estat detinguda pels delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i tràfic d’influències però va ésser posada en llibertat després de declarar davant de la policia, per bé que encara hi és imputada i investigada. El proppassat juny el regidor del PSC Jaume Graells, que havia denunciat el frau al Consell Esportiu de L’Hospitalet, va dimitir per “inacció” del govern municipal.

L’episodi de Marín s’afegeix al del batlle de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros –imputat pel cas Inipro per presumpte finançament il·legal- i a la macrocausa Mercuri, de la qual encara romanen moltes peces pendents d’investigació d’ençà el 2012. El dia 16 el Jutjat d’Instrucció número 1 de Sabadell ha convocat Jordi Soriano, exregidor del PP de la ciutat vallesana, i 21 persones més –la majoria, empresaris-, per a concretar-ne la imputació pels delictes de suborn, tràfic d’influències i emblanquiment. Soriano va ésser acusat de liderar una xarxa corrupta per l’ex-batlle de Sabadell Manuel Bustos, que encara no ha trepitjat la presó per bé que ja amuntega dues condemnes.

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha celebrat que s’enceti la peça número 1 del cas Mercuri contra Soriano, que haurà de retre comptes davant d’un jurat popular però troba “inversemblant” que el govern de Bustos resti al marge atès que el PSC de Sabadell era el responsable d’adjudicar-ne les obres. Vuit anys després, el cas Mercuri amb prou feines ha suposat tres sentències i vuit condemnats.

D’altra banda, el grup municipal de la Crida de Sabadell ha demanat al govern del PSC la consulta de l’expedient de la liquidació del contracte d’Smatsa de 2017. Es tracta de diners de feines cobrades que, finalment aquesta empresa no ha realitzat i ha de retornar a l’Ajuntament. L’equip de govern encapçalat per la batllessa Marta Farrés –regidora en l’època de Bustos i germana de la directora del pamflet unionista Crónica Global-, admet que l’expedient s’hauria d’haver tancat abans de finals de 2019 però refusa d’accedir-hi.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , , , , ,