ERC, Junts, PSC i Comuns han presentat una proposició per a modificar l’article 21 de la llei de política lingüística. Aquesta modificació consisteix a ‘’reconèixer que el castellà també pot ser usat com a llengua d’ensenyament fora de l’assignatura de llengua castellana i que ha de tenir-hi una presència garantida, sense parlar de percentatges’’. A més a més descriu que la manera de fer-ho l’haurà de determinar cada centre que haurà de tenir en compte la realitat sociolingüística de l’entorn.

L’acord també suprimeix el punt 8 de l’article 21 que establia que ‘’L’alumnat que s’incorpori tardanament al sistema educatiu de Catalunya ha de rebre suport especial i addicional d’ensenyament del català’’.

Aquesta modificació ha generat una allau de crítiques entre la comunitat educativa atès que considera que posa fi al model d’immersió lingüística. Arran d’aquestes crítiques, Junts ha dit que retirarà la seva participació en la tramitació del text fins que no hi hagi consens amb el sector educatiu.

Els grups preveuen tramitar la modificació de manera urgent. Per tant s’aprovarà per lectura única i s’introduirà a l’ordre del ple del 5 d’abril. El Govern defensa que l’acord és un bon punt de partida per defensar la immersió malgrat que inclogui el castellà com a llengua d’ús a l’escola i el president autonòmic afirma que en surt enfortida atès que té un ampli consens parlamentari. Finalment el PSC es mostra satisfet tot i que alguns dels membres del partit afirmen que és una maniobra per esquivar la sentència.

Recordem que en la legislatura anterior ERC va provar de fer exactament el mateix amb el Pla Bargalló però, per pressió popular, es va haver de fer enrere. Sembla que aquesta sentència del TSJC ha estat un gran cop de sort als partits processistes per continuar amb la castellanització del país.

Malgrat que el sistema de la immersió lingüística no era suficient per a garantir el coneixement idoni i la normalització del català en la societat, sí que era un factor que ajudava a frenar la castellanització que d’ençà de la dictadura ha anat accelerant-se fins a rondar un 30% de catalanoparlants a la Catalunya sota administració espanyola.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , , ,