La coalició presumptament progressista formada pel PSOE i Podem ha aprovat un software de policia predictiva per mitjà del qual els agents podran detenir persones fins i tot abans que cometin el delicte. La llei orgànica 7/2021 permetrà recollir dades genètiques i biomètriques o sobre l’orientació sexual, així com opinions polítiques i religioses. El 16 de juny entrarà en vigor i caldrà veure com encaixa amb la llei orgànica de protecció de dades personals de 2018.

La mesura recorda la pel·lícula Minority report de Tom Cruise, i serveix en safata les simpaties punitives de Vox. De fet, l’empresa Oracle va vendre a la Xina un software de vigilància predictiva finançat per la CIA que fa monitoratge a les xarxes, el mateix que la policia nord-americana va emprar a Chicago per reprimir una manifestació contra l’OTAN.

La jornalista Mara Hvistendahl ha explicat en un article que aquest sistema també és aplicat per la policia de països com ara Finlàndia, l’Argentina o els Emirats Àrabs, amb l’objecte de vigilar massivament els ciutadans.

El sistema també s’apropa a l’Escola Criminològica Positivista de l’italià Lombroso, que concebia el delicte com a resultat de tendències innates d’ordre genètic observables en determinades característiques físiques, de tal manera que la forma del crani o la mida de les orelles li permetien qualificar algú de criminal en potència encara que no hagués fet res.

Mentrestant, la Unió Europea està fent proves amb un canó de so que s’empraria contra els refugiats.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , ,