L’entrada violenta de la policia a un domicili privat amb l’objecte d’interrompre-hi una festa il·legal encara arrossega cua. Els agents van emprar el pretext d’haver rebut una ordre interna però els juristes espanyols ho han qualificat de “barbaritat” de manera unànime, i expliquen que és il·legal que la policia accedeixi a un habitatge sense ordre judicial i sense que s’hi estigui produint un delicte greu in fraganti. També recorden que el fet que la festa se celebri en un context de pandèmia tampoc en justifica l’accés.

“Que ens deixin actuar”, bramaven els policies durant el 155 i sembla que Marlaska els ha fet cas, atès que el govern espanyol més progressista de la història ha recuperat la famosa llei dels anys 80 de la puntada a la porta del socialista Corcuera i no té cap intenció de derogar la llei mordassa.

D’altra banda, el professor i exmembre del TC Joaquín Urías ha recordat que la sentència 10/2002 del TC estableix clarament que una habitació d’hotel pot ésser domicili i inviolable en el sentit de l’article 18 de la Carta Magna.

L’incident ha tingut una altra derivada encara més perillosa, ja que un jutjat de Galícia ha establert que no és delicte enregistrar i difondre les imatges d’una dona orinant en un carrer durant unes festes. “No suposa cap atac ni vulneració de la intimitat”, diu la sentència. Urías ha criticat la ignorància dels jutges sobre drets fonamentals atenent la sentència 7/14 del Tribunal Europeu dels Drets Humans en el cas Von Hannover, que proclama l’existència d’intimitat al carrer, no solament a casa.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,