Fa pocs dies va morir Yvan Coloma, un presoner cors qualificat pel moviment nacionalista de l’illa com a presoner polític, en una presó a Arle a mans, segons ha afirmat l’estat francès, d’un islamista radical per haver dit una blasfèmia. Aquesta mort va despertar un gran nombre de mobilitzacions a Còrsega atès que era un símbol del moviment nacionalista cors.

A l’endemà de la mort del pres, Manuel Valls, ex-primer ministre francès i ex-regidor de Barcelona per Ciudadanos, declarà en la televisió BFMTV que “no hi pot haver un poble cors, tan sols hi ha un sol poble, el francès”. A més a més va remarcar que la unitat de França “no es pot negociar”.

Segons Valls, la protecció de la llengua i la cultura corses ja està garantida a través de la Universitat de Corsi. Les reivindicacions del corsisme com la cooficialitat de la llengua o l’estatut del resident són línies vermelles que no es poden traspassar atès que, per una banda, seria equiparar el cors a la llengua de la república i, per l’altra, atacaria la igualtat del francesos.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,