El temporal de neu anomenat Filomena, que s’ha encruelit especialment amb Madrid gràcies a la pèssima gestió política, s’hauria pogut evitar -no pas per atendre les advertències dels meteoròlegs que l’anunciaven. El 2009, la capital espanyola ja va patir un episodi similar que va deixar incomunicat l’aeroport de Barajas i, en aquell moment, les autoritats van comprar un estol de màquines llevaneu. Mentre Ayuso i Aguado demanaven voluntaris per a netejar amb pales els accessos a carrers i col·legis, aquestes màquines es moren de fàstic a Barajas, d’on no han sortit ni tan sols per a millorar les condicions dels terrenys pròxims a l’aeroport.

De fet, Aena va demanar ajut a la Unitat Militar d’Emergències (UME) per a dur a terme aquesta tasca, tot i que reserva uns sis milions d’euros anyals a un pla d’actuacions hivernals per a les contingències de gel i neu, el qual inclou els protocols necessaris i la maquinària per a llevar la neu, com ara són: nou camions dotats de fulla i escombrall, sis vehicles tot-terreny amb fulla, quatre escampadors de fundent líquid, deu camions amb fulla i escampador de fundent, dues fresadores, nou pales carregadores, 21 mini-excavadores, vuit camions amb caixa, dos tot-terreny més amb fulla i catorze vehicles per a tasques de coordinació. Aquests recursos s’han d’afegir al material propi d’Aena, que inclou més de 100 vehicles per a llevar la neu i el gel, tractors i vehicles 4×4 amb fulla llevaneu, més una cinquantena de camions i disset escombradores, entre d’altres, que són en unes instal·lacions on es pot emmagatzemar fundents de més de 600 tones.

Mentrestant, les UCI de Madrid voregen la paralització i els sindicats denuncien que aquests centres són afeblits pels trasllats forçosos dels professionals a l’Isabel Zendal, el nou hospital d’emergències que ara acumula una factura de 135 milions d’euros -el triple de la quantitat estimada de bon primer- i on se serveix menjar de baixa qualitat, tal com han mostrat a les xarxes socials els familiars de malalts ingressats. Ayuso hi va adjudicar, sense concurs públic, el servei de càtering a Eurest per 1.160.847,77 euros per sis mesos; es tracta de la mateixa empresa que es va endur el contracte de quatre milions per a encarregar-se d’aquest servei a IFEMA. I per més tornes, la Comunitat de Madrid ha ordenat que els professionals sanitaris que refusin d’anar al Zendal, no siguin admesos a cap altre centre.

D’altra banda, l’Ajuntament de Madrid ha xifrat en 1.400 milions d’euros els danys pel Filomena. En aquesta quantitat -amb què l’equip d’Almeida pretén que el govern declari la ciutat ‘zona catastròfica’- s’hi han inclòs, però, despeses que no hi tenen res a veure, com ara ingressos no cobrats dels parquímetres i del lloguer de pistes de pàdel, i d’altres que no es troben correctament justificades o desglossades. Les escombraries s’amunteguen pels carrers de la capital i 75% dels carrers ara no són operacionals, com tampoc no ho són 55% de les línies d’autobusos ni la totalitat dels col·legis públics.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , ,