El president actual de França, Emmanuel Macron, ha guanyat la primera volta de les eleccions franceses amb més d’un 28% dels vots. El segon lloc ha anat per a la candidata Marine Le Pen, que n’ha obtingut més del 23%. La segona volta, en què s’enfrontaran els dos candidats, serà el 24 d’abril.

Aquestes eleccions, consoliden l’eliminació del terreny polític francès dels partits tradicionalistes: els republicans (de centre-dreta) i els socialistes amb menys d’un 5% dels vots cadascun. Aquesta davallada de vots ha causat greus problemes en el finançament del partit atès que, per tal que l’estat els sufragui les despeses de la campanya cal que un partit tregui més del 5% dels vots, si en treu menys, tan sols poden rebre 800.000 euros.

Marine Le Pen ha demanat, en la primera compareixença, el vot, a la segona volta, de tots aquells que estan en contra de Macron independentment de la seva ideologia política i que es presentarà com a candidata de tots els que estan descontents amb l’actual president francès.

D’altra banda, són uns quants els candidats que han demanat el vot per Macron a la segona volta amb l’argument d’impedir la victòria de l’extrema dreta.

Le Pen guanya a la vegueria de la Catalunya Nord

Pel que fa a la part de Catalunya sota administració francesa, Le Pen hi ha guanyat clarament les eleccions presidencials amb un 32’74% dels vots. Els altres dos candidats més votats han estat Macron i Mélenchon, que, malgrat que durant bona part del recompte anava al davant de l’actual president francès, finalment ha acabat en tercera posició per pocs vots.

A la capital, Perpinyà, Le Pen ha obtingut un 27’39% dels vots, Mélenchon un 25’74% i Macron 21’40%. El partit de Le Pen, però, no ha aconseguit imposar-se a les comarques del Capcir i la Cerdanya i el Conflent.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , ,