L’associació Europa Laica ha recordat que l’Opus Dei és darrere el Banc d’Aliments, la iniciativa teòricament solidària que s’activa durant les dates nadalenques i mobilitza milers de voluntaris.

El moviment està gestionat per la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL) que, atenent el seu lloc web, té com a objecte lluitar contra la fam i el malbaratament per mitjà del treball dels voluntaris i entitats col·laboradores, entre les quals hi ha bancs, grans supermercats, mitjans de comunicació o empreses d’assegurances privades. L’entitat Filantropòfags, que estudia el negoci de la pobresa, observa que FESBAL es considera una organització sense ànim de lucre que funciona de manera similar a una empresa.

Només cal fer una cerca al web de l’Opus Dei amb les paraules “Banc d’Aliments” per trobar-hi més de 200 entrades; d’altra banda els càrrecs no enganyen: Francisco del Pozo és supernumerari de l’Opus i president d’Honor de l’Associació Banc d’Aliments de Cantàbria –després d’haver-la dirigit durant molts anys–; és la mateixa situació que Manuel Pérez Hernández a Las Palmas de Gran Canària; José Antonio García és al capdavant del Banc d’Aliments d’Albacete i també és supernumerari de l’Opus, igual que Carmen Aguirre, que va dirigir el Banc d’Aliments de Badajoz i que José María Zárate, que presidia el de Valladolid fins a la seva mort el 2014.

L’anterior president de la FESBAL, José Antonio Busto, també és supernumerari de l’Opus, de la mateixa manera que ho són Vicente López-Alemany –antic president del Banc d’Aliments de Madrid–, i Pedro Pereira, màxim responsable del de Vigo fins al proppassat juny.

D’altra banda, Filantropòfags alerta dels nombrosos beneficis d’aquesta iniciativa per a les empreses de distribució, que aconseguirien que no caigui el preu dels aliments –que no entren directament al mercat–, milloren la seva imatge de responsabilitat social i corporativa, s’estalvien costos en la destrucció d’excedents o productes a punt de caducar, el transport i retirada de productes i cal recordar que les donacions de qualsevol tipus desgraven un 35% a l’Impost de Societats.

El Banc d’Aliments també afebleix les vendes del petit comerç en els barris amb més misèria i els aliments que es donen són, en realitat, prèviament adquirits per ciutadans solidaris en grans superfícies on són estratègicament col·locats en punts de recollida, de tal manera que es produeix un augment de llurs beneficis.

En conclusió, un antídot idoni per tranquil·litzar consciències i, per tant, minvar mobilitzacions, que amb la cortina de fum de tocar la fibra no insten a una reflexió profunda sobre les causes que provoquen la fam ni qüestionen les desigualtats socials, és a dir, es recupera la vella tàctica de reforçar les estructures benèfiques generadores de dependència.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,