Les Illes Fèroe són un arxipèlag de 18 illes on viuen vora 51.000 persones, situat a l’Atlàntic Nord a mig camí d’Islàndia, Noruega i Escòcia. Igual que Grenlàndia, que va fer eleccions fa uns dies, és part del Regne de Dinamarca. Té una autonomia amplíssima, dret a l’autodeterminació -reconegut per la constitució danesa- i un equip de futbol que competeix internacionalment. L’economia és basada en la pesca, la ramaderia i els serveis, i també en una forta subvenció danesa.

Però aquesta situació va poder canviar al 1946. Les Fèroe van ésser ocupades per la Gran Bretanya, a l’abril del 1940, un cop Dinamarca va ésser ocupada pels alemanys a la Segona Guerra Mundial. Això hi va fer recuperar la voluntat d’autogovern, perdut feia segles. Acabada la guerra, es va fer un referèndum el 14 de setembre del 1946 que va ésser guanyat per un marge estret: 50,73% de vots al “sí” envers 49,27% de “no”. 5600 vots davant 5499. El Logthing, Parlament feroès, va declarar la independència el dia 18 i el dia 20 el Parlament danès en va declarar invàlid el resultat, amb l’excusa que 4% dels vots eren blancs i nuls, va dissoldre el parlament i va convocar eleccions. Les eleccions van ésser guanyades pels unionistes, cosa que va acabar amb la concessió d’autonomia a les illes al 1948.

Al 2018, s’hi havia de fer un referèndum per la constitució de les Fèroe, però es va suspendre. Sembla que caldrà repensar això de voler ésser la Dinamarca del sud.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , ,