Ja sigui perquè considerem poc ètica la manera com Microsoft s’ha apoderat del sector dels ordinadors domèstics, no volem comprar res d’Apple perquè seria donar diners a una empresa que ha estat condemnada per esclavitud infantil, creiem en el capitalisme i, per tant, detestem els monopolis o simplement volem veure quelcom nou, avui us portem un article en què parlem de l’alternativa a aquests gegants de la informàtica: Linux.

Què és Linux?

Linux és un sistema operatiu de codi obert. El seu creador, Linus Torvalds, el va crear el 1991 com a passatemps. Linux és un sistema gratuït i, com que és de codi obert, vol dir que tothom el pot fer servir i fins i tot modificar-ne el software. Aquesta és una de les principals diferències amb Windows o iOS, que són sistemes tancats i solament els propietaris els poden distribuir o modificar.

El seu ús és realment senzill tan pels qui són informàtics professionals com pels que som usuaris normals. A més a més, atès el poc ús que té entre el públic domèstic, no té virus que ens puguin afectar (això no vol dir que no tingui virus, però).

Com que és un sistema de codi obert, no té una interfície definida per a tots els usuaris, sinó que diverses distribucions que li donen aparences i també funcions diferents segons el que hagi de menester l’usuari.

Per a principiants

Si no heu fet servir Linux abans, hi ha unes quantes distribucions que us poden servir per a introduir-vos en els sistemes Linux:

  • Ununtu: És una de les distribucions més utilitzades gràcies ala seva facilitat d’ús. El seu entorn d’escriptori Unity prova de convertir-se en una distribució flexible que es pugui fer servir en mòbil, ordinadors o tauletes. Fet que ha causat que molta gent l’estimi o l’odiï.
  • Linux Mint: Està basat en Ubuntu, és un de les més recomanades per aquells que fan servir Linux per primer cop. El seu entorn d’escriptori té moltes semblances amb Window i també és un dels més personalitzables.
  • Elementary OS: També basada en Ubuntu, té un aspecte que imita el sistema operatiu d’Apple. És increïblement ràpida i fàcil de fer servir. Dóna a l’usuari tot allò que li calgui d’ençà del primer moment, fins i tot una col·lecció important d’aplicacions pròpies.
  • Zorin OS: Una altra que també està basada en Ubuntu (prometem que més endavant parlarem de distribucions que no hi tenen res a veure). Va néixer amb la intenció d’ajudar l’usuari a iniciar-se en Linux oferint-li una interfície el més semblant possible a Windows. Té quatre versions: la Core (versió bàsica), la Lite (per ordinadors poc potents), Educational (que inclou aplicacions educatives) i la Pro (de pagament).
  • Debian: És molt estable i 100% lliure. És una de les distribucions més importants de Linux i ha servit de base per a altres distribucions com Ubuntu                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Pels qui volen preservar la privacitat costi el que costi

    Tot i que Linux de per si ja és força segur, les següents distribucions són pensades per a portar al màxim la seguretat de Linux. Si bé aquests no són tan fàcils de fer servir com els anteriors, també poden ser d’interès.

    Tails: Ha estat promocionat pel mateix Edward Snowden i està basada en Debian, és una distribució llesta per ser executada amb USB o DVD. Tails es connecta a TOR tan bon punt acaba el procés d’inici del sistema operatiu, i tota la connexió a internet es realitza a través d’aquesta xarxa.

  • Kali Linux: Distribució basada en Debian amb una immensa col·lecció d’eines per a protegir l’equip. Fa servir un kernel personalitzat amb pedaços de seguretat i té suport per l’arquitectura RAM.
  • BlackArch Linux: Està orientada a la seguretat informàtica. Ens dóna accés a una quantitat impressionant d’eines de ‘’hacking’’. Una versió més minimalista és Arch Assaul                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Pels ordinadors menys potents

Podria ser que tinguéssim un ordinador de fa 20 anys i que aquestes distribucions no hi puguin funcionar del tot bé. Si aquest és el vostre cas, també hi ha opcions per vosaltres.

  • Lubuntu: És una versió d’Ubuntu molt més lleugera i pensada per a equips poc potents.
  • Damn Small Linux: Especialment dissenyada pels equips més antics. Amb prou feines ocupa uns 50 MB.

    Pels qui volen un sistema especialitzat

  • Distro Astro: Basada en Ubuntu, té una completíssima col·lecció d’aplicacions dirigides als amants de l’astronomia.
  • SteamOS: encara es troba en fase beta. Està dirigida a ser una mena de media center per a videojocs.
  • ArtistX: Enfocada a la producció multimèdia. Ofereix una col·lecció de programes de codi obert destinats a l’edició de vídeos, fotos i creació de gràfics 2D i 3D.
  • Ubuntu Studio: Semblant a l’anterior però dissenyada per a l’edició multimèdia.
  • Edubuntu: Creat especialment per a escoles i professors. Ofereix una col·lecció de software i eines educatives, però també és una bona opció pels més joves de la casa.

Llegeix articles amb temes relacionats: , ,