Arran de les xerrades sobre la diversitat lingüística que ha organitzat el Conselh Generau d’Aran a l’IES Val d’Aran amb l’objectiu que els joves reflexionin sobre el paper important que tenen en el futur de l’aranès, s’ha realitat una enquesta sobre l’ús de la llengua pròpia de la vall.

L’enquesta mostra unes dades preocupants sobre l’ús de l’occità entre els joves aranesos: un 17,9% el té com a llengua familiar, un 18,8% com a llengua d’identificació i un 2,4% l’ha fet servir en la seva darrera publicació a les xarxes socials. L’enquesta també mostra que la mitjana del coneixement d’aranès és d’un 7 sobre 10 entre els enquestats. Pels aranesos, la llengua majoritària en tots aquests àmbits de manera aclaparadora i el català té un lloc residual.

Les dades obtingudes no reflecteixen una diferència gaire abismal amb les de l’enquesta d’usos lingüístics de 2018. D’aquesta, que feia servir un públic més ampli, en podem destacar que el coneixement de l’aranès era més alt que mai i que hi havia gent que el tenia com a llengua d’identificació tot i que no el parlaven, un cas únic al món.

Actualment, les competències en promoció de l’aranès són exclusives del Conselh Generau d’Aran a la vall i compartides amb la Generalitat en tot Catalunya.

Llegeix articles amb temes relacionats: ,