Carles de Pedro i Xavier Goicoechea, els dos Mossos d’Esquadra que acompanyaven Carles Puigdemont quan va ésser detingut el març del 2018, s’afronten a una petició de penes de 3 anys per encobriment. El judici a l’Audiència Nacional espanyola -mutació cosmètica del Tribunal de Orden Público de Franco- ha restat vist per a sentència aquest dijous, amb una reducció de la petició de pena de la fiscalia de 3 anys a 1 any i 6 mesos.

En la primera sessió, els agents han negat haver comès cap delicte, ni haver fet d’escortes ni de mossos, perquè eren de vacances. Això concorda amb el fet que la policia alemanya els va deixar continuar el viatge -a tots dos i a dos altres acompanyats, Jami Matamala i Josep Alay- quan Puigdemont va ser detingut quan es desplaçava de Suècia cap a Bèlgica a presentar-se a les autoritats, com a resposta a l’euroordre reactivada pel Supremo espanyol.

Per aquesta situació, tenim una doble obligació moral, com a independentistes i com a informadors. Com a independentistes, ens oposem a cap condemna dels tribunals ocupants espanyols sobre cap ciutadà de Catalunya. Un cop recuperem la llibertat caldrà revisar totes les sentències emeses  i, si cal, exigir indemnitzacions pels crims espanyols dels darrers tres segles.

Com a informadors, cal recordar que aquest judici, com molts d’altres, no es faria si Catalunya fos independent. I Catalunya no és independent perquè Puigdemont va fer una falsa declaració d’independència, com saben tots els governs i mitjans de comunicació del món. Ni suspesa, ni congelada. Falsa. Per això la taula del Parlament presidida per Carme Forcadell va signar un document que explicitava la nul·litat jurídica del que votarien. Després van llegir la declaració, però no la van votar, van votar explícitament un altre punt de l’ordre del dia. Per això no van abaixar la bandera espanyola, ni van publicar al DOGC la declaració d’independència. Perquè tot va ésser mentida.

Quan la veritat se sàpiga no serà ben clar que dos Mossos d’Esquadra de vacances siguin prou per a protegir dels independentistes Puigdemont i els seus 71 còmplices.