El vicepresident de l’Associació de Víctimes de Talidomida d’Espanya (Avite), Rafael Basterrechea, ha denunciat que, com a mínim, cinc afectats han mort sense rebre una indemnització en els darrers anys, ja que el Reial Decret d’ajudes encara no s’ha fet públic. La talidomida és un medicament comercialitzat per una farmacèutica alemanya a principis dels 60, concebut inicialment per combatre les nàusees en la primera fase de l’embaràs, que més tard s’ha emprat contra malalties de la pell i càncers però que ha provocat malformacions congènites als nadons.

“No sabem on és, què ho para. Porta sis anys elaborant-se i no sabem ni on és. Què hem fet les víctimes al PSOE? No ho podem entendre”, es va queixar Basterrechea en la seva intervenció davant la Comissió de Sanitat i Consum del Congreso.

Basterrechea ha defensat que Avite ha estat sempre una associació “transparent i correcta”, que ha atès totes i cadascuna de les trucades del Ministeri “amb serietat, correcció i honestedat”. Avite ha interposat una demanda contra l’Estat, al qual reclama 400 milions d’euros per no pagar les ajudes als afectats per la talidomida.

La Sala Contenciosa Administrativa de l’Audiència Nacional va finalitzar la setmana passada les actuacions, per la qual cosa ara el següent pas és que emeti una votació. Avite confia que “com més aviat millor” es dicti sentència estimatòria.

A la demanda es denunciava la “passivitat palmària” del Ministeri per “no haver conclòs el registre d’afectats; no haver regulat l’exempció fiscal dels ajuts; no haver promulgat el reial decret que ordeni la petició i el pagament dels ajuts; i en definitiva no haver pagat cap de les ajudes que exigia la LGPE 6/2018”.

Els darrers PGE, aprovats fa poc més d’un mes, tornen a contemplar per al pagament dels ajuts una “quantitat clarament insuficient tenint en compte els reconeguts oficialment”, segons Avite.

La diputada socialista Carmen Andrés Añón s’ha defensat dient que el Ministeri de Drets Socials està treballant en una nova regulació per al reconeixement i abonament de les ajudes. “S’ha presentat als òrgans de cooperació necessaris i té una qualificació de prioritari i urgent. Està damunt la taula, dins de l’agenda normativa”, ha assegurat.

En aquest context, ha mostrat el seu “respecte i reconeixement” a la tasca d’Avite, així com el “compromís” del PSOE amb les víctimes. “Recollim totes les manifestacions que ha fet el seu representant i per descomptat les traslladarem al govern. És una situació injusta i greu que hauria merescut ser reconeguda des del primer moment.”

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,