El 28 de febrer del 1986, Olof Palme, primer ministre suec era assassinat al centre d’Estocolm davant la seva dona en sortint del cinema. La decisió de Palme de no tenir escorta hi va ajudar.

Palme és recordat com un defensor dels drets humans al món que va manifestar estar contra la guerra del Vietnam i l’apartheid a Sud-àfrica, però també contra el totalitarisme d’esquerres. Fou primer ministre suec pels socialdemòcrates del 1969 al 1976 i del 1982 al 1986, quan fou assassinat. Com a primer ministre suec fou responsable de l’estat de benestar, de la reducció de les desigualtats socials i de situar Suècia en l’àmbit internacional.

La seva mort va ser una sotragada immensa per a la societat sueca, que aquella nit va perdre la innocència. 35 anys després, la seva mort continua sense aclarir encara que s’ha considerat la possibilitat que la mort fos un encàrrec de la CIA o del règim sud-africà. Es va detenir un sospitós l’any 1988 però va ser posat en llibertat per manca de proves.

La sèrie es basa en el llibre “L’assassí improbable” de Thomas Pettersson, publicat el 2018, on considera que l’assassí va ser Stig Engström, que es va suïcidar el 2000, un any després del seu divorci amb la segona dona. Engström, que va fer-se passar per testimoni i adquirir notorietat en fer moltes entrevistes, va ser anomenat a premsa “L’home de Skandia”, empresa d’assegurances en la qual treballava com a dissenyador.

El 10 de juny del 2020, el fiscal encarregat de la investigació, Kris Pettersson, va tancar el cas pel fet de considerar Engström el principal sospitós i d’estar mort. No el van processar per manca de proves atès que tot el que tenien era circumstancial i no es van aclarir ni el mòbil ni la procedència de la pistola.

L’associació d’advocats de Suècia va considerar que cal fer una comissió per a estudiar si hi ha hagut difamació d’Engström. En una enquesta del diari “Svenska Dagbladet”, 19% dels enquestats va considerar Engström culpable de l’assassinat de Palme, però cap a 62% va respondre tenir-hi dubtes o que no ho sabia. I és que, com en el cas de Kennedy, és molt convenient carregar el mort a un llop solitari, com van fer amb Lee Harvey Oswald. I si, a més a més, l’acusat es mort fa 20 anys, oli en un llum.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,