La nova junta directiva blaugrana de Joan Laporta va prenent forma i el darrer nomenament ha estat el d’Antonio Escudero, que en gestionarà la vicepresidència de l’àrea social. Aquest empresari i expolític, que s’afegeix a Juli Guiu (màrqueting), Eduard Romeu (àrea econòmica), Elena Fort (àrea institucional) i Rafael Yuste (àrea esportiva), no es pot vantar precisament d’un passat exemplar. El maig del 2001 el Diari de Girona va publicar que tenia una càmera al vestidor de dones de la seva empresa de la Jonquera, tasca que compaginava amb la de diputat del PSC a Girona.

Marina Geli, aleshores primera secretària dels socialistes a Girona, va assegurar que no tenia intenció d’atemptar contra la intimitat de les treballadores i Escudero va sostenir que havia situat la càmera per a evitar robatoris a l’empresa.

La Inspecció de Treball i la Seguretat Social hi va detectar diverses infraccions per valor de 850.000 de les antigues pessetes: la primera, referent a l’absència de seients i taquilles amb clau amb prou capacitat com per a guardar-hi la roba; la segona, fonamentada en l’existència de dues sortides d’emergència inhàbils –una, bloquejada per una prestatgeria plena d’ampolles i l’altra, tancada–, i una tercera sobre la manca de mesures adients per a la protecció i prevenció de riscos laborals. Endemés, ERC va acusar-lo de tenir negocis ocults amb José Bono, amb el qual havia crescut al mateix poble d’Albacete.

El maig del 2001, la UGT va denunciar Escudero per haver contractat immigrants sense papers; a alguns dels quals els descomptava 25.000 pessetes del sou a canvi d’allotjar-los a pisos de la seva propietat. Les condicions eren abusives: torns de més de 12 hores amb un sol dia de festa setmanal i rotació fictícia dins d’altres empreses del grup per als treballadors, els quals obligava a signar cada mes un document en què renunciaven a cobrar la liquidació en cas d’ésser acomiadats.

Una altra de les pràctiques habituals de les empreses que dirigia era la de destruir els documents d’incapacitat temporal o malaltia, de manera que els treballadors no cobressin res durant el període de baixa. L’abast de l’escàndol el va obligar a dimitir de regidor i diputat del PSC, del qual va demanar la baixa com a militant. La cirereta la posa el germà d’Escudero, un guàrdia civil que el 2001 va ésser detingut per blanqueig de capital provinent del narcotràfic.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , , , , ,