La policia va matar a trets un subsaharià amb problemes de salut mental sota el pretext que havia atemorit alguns veïns del barri madrileny de Villaverde i havia intentat agredir un agent.

El jornalista Youssef M. Ouled ha criticat a Twitter “el tractament fastigós” que el diari El Mundo ha fet de l’episodi perquè considera que legitima l’actuació policial i deshumanitza la víctima, que en la notícia apareix sense nom ni inicials però en canvi sí que se li recorden els antecedents i el color de la pell. També ha criticat que aquest diari espanyolista hagi permès una allau de comentaris ofensius al seu lloc web.

Els testimonis del crim denuncien que la policia ha difamat la víctima “perquè no havia atemorit ningú”. Atenent Ouled, Villaverde és un barri obrer de població racialitzada on la presència policial és “asfixiant”.

Els fets recorden l’assassinat d’Eleazar García, un jove gitano amb discapacitat cerebral que va morir el setembre de 2019 a la rodalia de l’estadi El Molinón després de ser-hi apallissat per un grup de vigilants i policies locals. La jutgessa hi detectava indicis de delictes però considerava que no hi va haver cap tipus de violència i que la mort es va produir per causes naturals, motiu pel qual el cas fou finalment sobresegut.

D’altra banda, un colombià va estar a punt de ser asfixiat per cinc vigilants de seguretat del Metro de València. La víctima havia vomitat a l’estació després d’ingerir alcohol i la reacció dels vigilants va ser tirar-lo a terra i reduir-lo de manera violenta. Mentrestant, Arturo Prieto, un agent condemnat per tortures a Biscaia, ha estat elegit nou cap de la Guàrdia Civil de València.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,