El sistema judicial espanyol continua entossudit a amuntegar decisions arbitràries que li poden jugar una mala passada a llarg termini a instàncies europees. Un legionari va atropellar mortalment una nena de 5 anys que creuava per un pas de zebra a Roquetas de Mar (Almeria) i ja ha obtingut la llibertat provisional després de tres dies, malgrat que conduïa ebri. El cas recorda el del nét de Franco, que el 2012 va quedar impune de l’atropellament de dos guàrdies civils mentre el copilot els apuntava amb una escopeta.

Endemés, el fiscal demana un any i mig de presó al fotoperiodista d’El País Alberto García, que cobria les protestes contra el procés. Està acusat d’haver tirat a terra un agent de la policia nacional i d’haver-li causat un esquinç a un altre, per bé que la única prova és un relat policial que cap altre periodista present a l’acte ha pogut confirmar.

De la mateixa manera, el Suprem ha condemnat la dirigent de Podem Isa Serra a 19 mesos de presó per haver agredit un antidisturbis durant un desnonament; a la Audiencia Nacional ha començat un nou judici sobre el sumari 13/13 contra vuit persones amb el pretext de ‘tot és ETA’ en un procés en què la defensa sosté que hi ha hagut irregularitats en els registres, escoltes il·legals i evidències de tortures. Tres muntatges que s’assemblen massa al d’Altsasu.

D’altra banda, un jove ha estat detingut pels talls de l’AP-7 el novembre de 2019 i la policia científica assegura que no pot identificar els autors de les cartes amb bales dirigides a Marlaska i Pablo Iglesias. La fiscalia sol·licita un any i mig de presó per uns membres del CDR de Palafrugell que es van manifestar contra Llarena mentre el jutge instructor del 1r-O sopava a l’Empordà.

Set membres de la CNT han estat condemnats a tres anys i mig de presó per haver-se concentrat davant d’una pastisseria a Gijón, atès que el jutjat penal d’aquest municipi considera que la manifestació equival a coacció. I dues persones s’han assegut al banc dels acusats per haver protestat contra el discurs d’odi de l’entitat HazteOír a València.

En un àmbit més simbòlic, el Suprem ha desestimat el recurs de l’Ajuntament de Barcelona i ha confirmat que tots els consistoris estan obligats a col·locar la imatge del rei. El TC no ha admès el recurs per localitzar la fossa on es troba el poeta Federico García Lorca.

Aquests episodis farceixen encara més d’ignomínia un currículum que es veu agreujat pel nombre de queixes per abusos policials davant del Defensor del Pueblo, que enguany s’han duplicat per bé que el govern espanyol hi ha tret ferro. Així doncs, no resulta estrany que un miler de jutges hagin decidit denunciar a Estrasburg tant el Congreso com el Senat pel bloqueig del CGPJ, que ja dura tres anys.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , ,