L’encariment imparable de la llum no només ha generat la ira dels consumidors sinó també una nova disputa unionista entre el PP i el PSOE. Casado sembla haver oblidat que Aznar va liberalitzar el sector elèctric i el proppassat dia 5 va esdevenir el diumenge més car de la història amb 128,70 euros el megawatt hora, tal com va indicar Rubén Sánchez de Facua.

Atenent el portaveu d’aquesta associació de consumidors, el govern espanyol ha d’estudiar si atorga les sol·licituds de fons europeus de les grans companyies energètiques: 23.000 milions d’Endesa, 21.000 d’Iberdrola –el president de la qual es va embutxacar 12,01 milions el 2020–, 13.000 de Naturgy i 6.000 de Repsol.

Endemés, Iberdrola i Naturgy hauran de pagar sancions simbòliques de 25.000 euros per cadascun dels embassaments buidats durant l’agost amb els quals van aconseguir inflar encara més llurs tarifes. El ministre de Consum Alberto Garzón ha instat la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) a fer públics els noms de les empreses que les han engrandit.

Rubén Sánchez ha instat el govern a “abandonar els pretextos, perquè pot abaixar les tarifes” mentre que Unidas Podemos, en l’estrany paper de compartir executiu als despatxos i fer d’oposició a les xarxes, ha plantejat la creació d’una empresa elèctrica pública i limitar el preu de l’energia.

Facua s’ha queixat que nou de les deu denúncies presentades contra les empreses que cometen abusos i fraus massius no han estat contestades pel ministeri de Consum.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , , , , ,