Després de la picabaralla entre els partidaris i els detractors dels Jocs Olímpics d’Hivern al Pirineu, els veïns del Berguedà, el Ripollès i el Solsonès no podran decidir si el govern autonòmic hi presenta la candidatura. En canvi podran decidir si les seves comarques hi resten al marge a través d’una consulta popular.

La votació succeirà el 24 de juliol i prendrà forma de dues consultes diferents. La Vall d’Aran i la vegueria de l’Alt Pirineu seran els qui decidiran si es fan els jocs, i ho faran mitjançant una qüestió binària: ‘’El govern de la Generalitat ha de presentar la candidatura per als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern 2030?’’. Per als ciutadans de les tres comarques abans esmentades s’hi afegirà, a la primera qüestió, una altra: ‘’La vostra comarca s’ha d’involucrar en el projecte dels Jocs Olímpics i Paralímpics 2030?’’. Els resultats de les comarques del Berguedà, el Ripollès i el Solsonès es tindran en compte per comarca, i no com un bloc com amb la Vall d’Aran i l’Alt Pirineu.

La plataforma Stop JJOO és un error que les nou comarques implicades no puguin votar en igualtat de condicions i consideren tendenciosa la pregunta del Berguedà, Solsonès i Ripollès. A més a més consideren inacceptable que la votació sigui a finals de juliol atès que la gent està de vacances. Finalment consideren injustificable que els enviïn a votar ‘’sense tenir un projecte olímpic tancat, sense fer públics els informes d’impacte ambiental i sense tenir pressupost’’.

Per la seva banda, les administracions comarcals veuen amb bons ulls la consulta. Majoritàriament consideren positiu que el govern autonòmic demani l’opinió dels ciutadans.

Alguns càrrecs de l’Aran i de l’Alt Pirineu veuen amb temor que es consulti als ciutadans, una cosa que hauria de ser normal en una democràcia.

El batlle de Vielha, Juan Antonio Serrano (Unitat d’Aran-PSOE) ha dit que no té gaire sentit fer una consulta quan ja s’ha presentat la proposta tècnica al Comitè Olímpic Espanyol (COE).

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús (ERC) veu amb temor la consulta atès que supedita el projecte a una pregunta amb resposta binària i coincideix amb el batlle de Vielha que és arriscat fer-la quan ja s’ha presentat la resposta tècnica.

El batlle de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana (ERC) veu molt positiu que es faci una consulta a la vegueria com a unitat territorial i a la part més afectada pel projecte.

La Ministra de Transports, Raquel Sánchez (PSOE) ‘’respecta’’ la decisió de la Generalitat però considera innecessària la consulta pels JJOO afirmant que ‘’la decisió correspon als governs’’ i que ‘’Traslladar-ho a la ciutadania potser no ajuda a clarificar una prèvia que no està resolta i, per tant, primer s’hauria d’arribar a l’acord entre els governs dels territoris implicats’’.

 

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , , ,