El tema dels drets humans a l’NBA és ben d’actualitat. Per una banda, l’estela dels Brooklyn Nets (antics New Jersey Nets que es van mudar a Nova York), Kyrie Irving, ha estat apartat de l’equip i suspès de 50 % del sou, pel fet de no voler fer-se vaccinar. Les ciutats de Nova York, San Francisco i Los Angeles obliguen tots els residents a estar vaccinats per a accedir a un equipament esportiu, però no pas els visitants.

Això fa que Irving -un dels big-three dels Nets amb Kevin Durant i James Harden- no hi pugui jugar. L’equip ha decidit apartar-lo també dels partits a fora i no pagar-li la meitat del sou corresponent als partits de casa, cap a 18 milions de dòlars (15’5 milions d’euros). Per si no n’hi hagués prou, Irving hi negociava una ampliació de 4 anys per 181 milions de dòlars (156 milions d’euros), que ha restat paralitzada.

Independentment del que hom pensi de la Covid-19 i del vaccí, mereix respecte que algú pagui 15 milions d’euros i n’arrisqui 156 per una qüestió de principis. La NBA té un doble problema. Per una banda, els drets individuals dels jugadors i, per l’altra, la manipulació d’una competició que sempre ha destacat pel fet de cercar la competitivitat i que resta adulterada. No debades, Kyrie Irving és 3 vegades All-Star, del qual va ser MVP (jugador més valuós) al 2014. El comissari de l’NBA, Adam Silver, ha pressionat Irving perquè es faci vaccinar. 96% dels jugadors s’han vaccinat; això vol dir que vora 20 no ho han fet.

“Això no tracta dels Nets ni de l’NBA, no és política. És, solament, de la llibertat de fer el que vull fer”. Irving va afirmar fer costat tant a qui es vaccina com a qui no, i va expressar apreciació pels metges. No va donar cap indicació d’ésser anti-vaccins, tan sols que ell no pensa injectar-se.

D’altre banda, els partits dels Boston Celtics han deixat de poder-se veure a la Xina perquè el pivot Enes Kanter -originàriament turc, encara que nascut a Suïssa- ha pres posició per la llibertat del Tibet i ha anomenat “dictador bestial” Xi Jinping, en un vídeo a Twitter de 2 minuts i 46 segons, on ha parlat dels 70 anys de repressió cultural del Tibet i de les 150 persones que s’han immolat per tal de despertar l’opinió pública. Kanter és en l’actualitat apàtrida perquè Erdogan li ha retirat el passaport per parlar del genocidi armeni.

El costat positiu de la globalització ens permet conèixer, a Catalunya, l’activisme d’un turc que juga als Estats Units en un equip lligat a immigrants irlandesos que critica el genocidi xinès al Tibet.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , , , ,