Ahir a les 24.00 hores va començar la jornada de reflexió. Tots els actes de tancament de campanya han d’acabar abans d’aquesta hora, per a complir amb la legislació electoral. És una mesura raonable o una relíquia de temps passats, pensada de cara a la galeria i sense efectes pràctics? Parlem-ne.

Per a començar, el concepte sembla pensat per a éssers humans que llegeixin fil per randa els programes electorals de tots els partits, i haurien de menester 24 hores per a reposar i reflexionar la informació rebuda, abans de votar el dia següent. No insultarem la intel·ligència de qui llegeix això, quan comparem aquest pre-supòsit amb la crua realitat.

Tocant a qüestions més específiques, avui els mitjans de comunicació comentaran els actes electorals d’ahir al vespre, tot influint potencialment en els votants. La immensa majoria de censament electoral és usadora de xarxes socials i els més actius les aprofitaran, fins al darrer moment, per a mirar-hi d’esgarrapar vots per al seu partit. La manca de fronteres que comporta Internet permetrà informar-se´n a mitjans d’arreu del món que, evidentment, no són subjectes a la legislació estatal -com prou passa amb les enquestes “prohibides”, els darrers dies abans del citament electoral. Per a acabar, els cartells i tanques publicitaris, al carrer i mitjans de transports amb missatges electorals, són ben visibles fins força dies després de les votacions.

En resum, com a tantes altres coses, són tan sols mesures cosmètiques, no de democràcia real. Una tasca més per als legisladors de la Catalunya independent, si volem que esdevingui un dels millors països del món i no solament l’Espanyeta de l’est.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,