El parlament d’Israel ha aprovat una llei de ciutadania que denega la naturalització als palestins de la Cisjordània ocupada −o de Gaza− casats amb ciutadans israelians, obligant milers de famílies palestines a emigrar o a viure separades.

El partit Yamina del primer ministre Naftali Bennett es va aliar amb faccions de dreta a l’oposició per aprovar la legislació sense fer cas de les protestes de partits més liberals dins i fora del govern.

Atenent la nova normativa, que serà vàlida durant un any, els cònjuges palestins d’israelians poden obtenir permisos de residència temporals de dos anys, encara que es poden revocar per motius de seguretat. Els defensors diuen que la llei ajuda a garantir la seguretat d’Israel i manté el seu “caràcter jueu”.

Els crítics diuen que la llei discrimina el 21% de la minoria palestina d’Israel, que són palestins per herència i israelians per ciutadania, en prohibir-los estendre la ciutadania i els drets de residència permanent als cònjuges palestins. “És més xenòfoba o racista que altres lleis perquè no només està donant drets i privilegis addicionals als jueus, sinó que també impedeix certs drets bàsics només de la població àrab”, assegura Reut Shaer, advocat de l’Associació Drets civils a Israel. La llei també prohibeix la unificació de ciutadans israelians o residents i cònjuges d’estats “enemics” com el Líban, Síria i l’Iran.

Però afecta sobretot dones i nens palestins, va dir Shaer. Es tracta d’una forma de “càstig col·lectiu”, ha afegit, perquè contravé els drets de tota una població a partir del supòsit que tots són propensos al “terrorisme”. Diversos grups de drets humans han anunciat que impugnaran la llei al Tribunal Suprem d’Israel.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,